Az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta a 2020-as költségvetést pénteki ülésén. A 2020-as költségvetés a családok támogatásának költségvetése lesz – mondta még Varga Mihály a jövő évi költségvetés benyújtásakor. A pénzügyminiszter közölte, 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a családok támogatására. 2020-tól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv minden intézkedése, amelyek egy része idén júliustól elindult. A büdzsé négy fő pillérének nevezte Varga a családok támogatásának növelését, a gazdaságvédelmi akciótervet, a tovább csökkenő adókat és a tovább bővülő biztonsági kiadásokat.

Elfogadta Magyarország 2020-as központi költségvetését az Országgyűlés pénteken. A képviselők 127 igen szavazattal 58 nem ellenében hagyták jóvá az indítványt, amelyben a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel, 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további, év végére 67 százalékra mérséklődésével, valamint 2,8 százalékos inflációval tervez. Az ellenzék nemet mondott az indítványra, ezáltal nemet mondott az emberek helyzetének a javítására.

A családbarát ország a cél

Magyarország kormányát a 2020-as költségvetés összeállításakor a családbarát Magyarország célja vezérelte.

Már ma is igaz ugyan, hogy Európában a nemzeti össztermékhez képest Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya, de további lépéseket tartanak szükségesnek, éppen ezért a jövő évben közel 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a magyar családok támogatására.Ez közel 224 milliárd forinttal magasabb az idei összegnél – derült ki a 2020-as költségvetési törvényjavaslat preambulumából. A törvényt június 4-én nyújtotta be a parlamentnek Varga Mihály.  

Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban 2019. június 4-énForrás: MTI/Kovács Tamás

Élesedik a családvédelmi akcióterv összes intézkedése

A fentieknek megfelelően 2020-tól elérhető a családvédelmi akcióterv összes intézkedése. A kabinet biztosítja a pénzügyi fedezetet a babaváró támogatásra, a csok kedvezményes hitel bővítésére, a gyermekes családosok jelzáloghitelének átvállalására és a nagycsaládosok autóvásárlási programjára, valamint a bölcsődeépítésekre. Január 1-jétől lép hatályba a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is. Mindezeken túl az ingyenes tankönyvellátás a 2020/2021-es tanévtől teljes körűvé válik – olvasható a törvényjavaslatban. 

Az Európát sújtó bevándorlás továbbra is a legfontosabb politikai kérdés marad. A migráció számunkra nem lehetőséget, hanem kulturális, gazdasági és közbiztonsági kockázatot jelent.Éppen ezért a jövő évi költségvetésben ismét jelentősen emelik a közbiztonságra és a honvédelemre szánt forrásokat. Utóbbi ráfordítások a jövő évben 2010-hez képest több mint kétszeresükre nőnek.

Adócsökkentés

A kabinet folytatja az adócsökkentés politikáját. A cél továbbra is a munkát terhelő adók, valamint a vállalkozások és családok adóterheinek csökkentése. Éppen ezért jövőre minden eddiginél nagyobb összeg, 380 milliárd forint jut a családi adókedvezményre és az első házasok kedvezményére. A falusi csok nyújtotta támogatás és kedvező hitellehetőség mellett adó-visszatérítési támogatást biztosítanak a kistelepüléseken az új lakóingatlant építők, valamint a használt lakóingatlant felújítók és bővítők esetében, 5 millió forint összegig.

Közel 40 ezer vállalkozás számára fontos változás, hogy a kisvállalati adó (KIVA) kulcsa 2020. január 1-jétől 12 százalékra csökken. A hazai turizmus versenyképességének erősítése érdekében a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás áfaszintje a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra csökken.
A 2020-as költségvetésben minden kiemelt terület több forrással gazdálkodhat, mint az idei évben.2010-hez képest pedig a családok támogatására 1261 milliárd forinttal, a nyugdíjakra 840 milliárd forinttal, az államháztartásban dolgozók bérére 1455 milliárd forinttal, a védelmi és rendvédelmi kiadásokra pedig 723 milliárd forinttal magasabb összeg jut.

Varga Mihály: Továbbra is fontos cél a teljes foglalkoztatásForrás: MTI/Kovács Attila

Két százalékponttal az uniós átlag felett

A kormány szerint a fenti intézkedések alapja a gazdasági stabilitás.A magyar az egyik legdinamikusabban növekvő gazdaság egész Európában. Ugyanakkor a magyar gazdaságnak is számos potenciális veszélyforrással kell szembenéznie.A globális növekedés a legfrissebb adatok szerint lelassult, a kereskedelmi feszültségek állandósulni látszanak, az eurózóna növekedési előrejelzései is óvatosságra intenek. Ugyanakkor 2020-ban romló külpiaci körülmények között is változatlan a célja a kormánynak, hogy a magyar gazdaság növekedésének üteme legalább 2 százalékponttal haladja meg az európai növekedés átlagát. Ezt a célt szolgálja a kormány által nemrég elfogadott gazdaságvédelmi akcióterv is, melynek köszönhetően a
GDP-növekedés üteme várhatóan 2020-ban is 4 százalék körül alakul.

Továbbra is fontos célnak tekinti a kabinet a teljes foglalkoztatást: azt szeretnék elérni, hogy mindenki, aki akar és tud, dolgozhasson Magyarországon, és ez meg is érje neki. A foglalkoztatottak száma már ma is közel 4,5 millió fő, miközben a 3,5 százalékos munkanélküliségi ráta a legalacsonyabb a rendszerváltás óta.Mindezt úgy valósította meg a kormány, hogy Magyarország immáron hét éve teljesíti a költségvetési hiánycélra vonatkozó, úgynevezett maastrichti kritériumot. Az államadósság 2010 óta folyamatosan csökken, és a vonatkozó alkotmányos szabálynak megfelelően a jövő évben is ez a célunk.A 2020-as költségvetéssel azt szeretné elérni a kabinet, hogy Magyarország tovább erősödjön, és ezt minden magyar ember érezze is a mindennapokban.

Megalapozott a 2020-as költségvetés

Június 19-én kezdődött el a 2020-as költségvetés általános vitája az Országgyűlésben. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint 2019-hez képest minden kiemelt terület több forrással gazdálkodhat jövőre. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint megalapozott a 2020-as költségvetés, hozzájárul a magyar gazdaság fenntartható kifehérítéséhez és a kiszámítható, stabil gazdasági folyamatokhoz, valamint megfelelő keretet biztosít a társadalompolitikai célkitűzések megvalósításához. A Költségvetési Tanács úgy látja, a pénzügyi stabilitást tükrözi a 2020-as költségvetési törvényjavaslat.