Megmenthetik a bajba jutott utazási irodát

2019.07.12. 13:00

A világ legrégebbi utazási irodája, a Thomas Cook 750 millió fontos (272 milliárd forint) mentőösszegről tárgyalt a bankokkal és legnagyobb részvényesével a kínai Fosunnal – írja a BBC.

A cég elnök-vezérigazgatója, Peter Fankhauser azt mondta, hogy a megállapodás eredménye nem az lett, mint szerették volna, de célirányos. Hozzátette, hogy

a cégnek elegendő tartaléka van arra, hogy fedezze működését, így nem kell aggódni a már lefoglalt utazások miatt.

IllusztrációForrás: AFP/Martin Öser

Ugyan ez nem az a végeredmény, amit mi szerettünk volna, de ez a megállapodás egy célirányos és felelősségteljes megoldás, ami biztosítja a Thomas Cook üzleti jövőjét" – nyilatkozta a megállapodásról Fankhauser.

A Thomas Cook rendelkezik az AOTL légi utazásszervezők engedélyével, ami azt jelenti, hogy a brit utazók nem veszítik el pénzüket sem a befizetett, de meghiúsult utak, sem pedig az utazási iroda esetleg csődje miatt.
A 750 millió fontos pénzügyi segítség elegendő ahhoz, hogy a cég év végéig működjön, és hogy befektethessen a jövőbe – állítja a cég.

Az utazásszervező cég nem tudta tartani a lépést az egyre erőteljesebb online versenyben, továbbá az egyre magasabb üzemanyagköltségek szintén nehezítették működését.

Az év elején a Thomas Cook költségcsökkentő intézkedéseket vezetett be, 21 utazási irodáját bezárta és mintegy 300 munkavállalót bocsátott el. Tavaly a nyári hőhullám miatt foglaltak le kevesebb utat, míg Nagy-Britannia idei kilépési tervének bizonytalansága is hozzájárult a pénzügyi nehézségekhez.

IllusztrációForrás: 123rf.com

Májusban a cég 1,5 milliárdos féléves veszteségről jelentett. További költségcsökkentési terveket indítottak, például a Peterborough-i központi irodában 150 dolgozó kapta meg a felmondását.

A megállapodás akár ahhoz is vezethet, hogy a cég kivonul a részvénypiacról, és akkor a világ legrégebbi utazási irodája magánvállalattá válhat. Az elmúlt évben a Thomas Cook részvényeinek árfolyama több mint 90 százalékkal csökkent.

A hongkongi Fosun befektetési óriásnak jelenleg 18 százalékos részesedése van az utazásszervezőben, de később akár a vállalat többségét is megszerezheti.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK