Tőzsdére megy Richard Branson űrturizmussal foglalkozó cége

2019.07.12. 19:02

Richard Branson űrturizmussal foglalkozó vállalata, a Virgin Galactic a tőzsdei bevezetés segítségével készül a „felemelkedésre".

A tervek szerint egy speciális befektetésekkel foglalkozó cég, a Hedosophia Holdings Corp. fog körülbelül 800 millió dollárt fizetni a Virgin Galactic 49 százalékos részesedéséért. Ezzel a Virgin Galactic lesz az első olyan űrturistákat szállító cég, melynek részvényeivel nyilvánosan lehet majd kereskedni.

A Virgin Galactic azt várja ettől az üzlettől, hogy

elegendő tőkét adjon a tevékenysége további finanszírozásához mindaddig, amíg az űrhajói nem termelnek majd nyereséget a kereskedelmi űrturizmusból.

A Virgin Galactic-nek ebben kemény versenytársai lesznek az Amazon vezér, Jeff Bezos nevével fémjelzett Blue Origin és Elon Musk SpaceX-e képében, amelyek ugyancsak azon munkálkodnak, hogy turistákat juttassanak az űrbe.

Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója, a new york-i természettudományi múzeumban található űrhajó modelljével, 2008-ban - az űrhajó később egy kaliforniai kísérleti repülés alatt, 2014. október 31-én lezuhant és felrobbantForrás: AFP/Stan Honda

Ebből az üzletből származó bevételeik többségét arra használják fel, hogy a lehető legtöbb ember űrhajóssá válhasson a világon - nyilatkozta Branson egy interjúban.

A szakértők a kereskedelmi terület leggyorsabban növekvő szegmensének tartják az űrturizmust, bár a 2014. decemberi halálos baleset visszafogta a vállalat terveit.

Ennek ellenére mintegy 600 embert gyűjtött össze, akik összesen már 80 millió dollárnyi megrendelést adtak le azért, hogy az űrbe szállítsák őket.

Branson eddig több mint 1 milliárd dollárt fektetett be a 2004-ben alapított cégbe.

Forrás: Wsj.com