Ambíciózus, dollármilliárdos értékű tisztaenergia-projektekről számol be a The Guardian. Ausztrália nem egyszerűen a világ lenagyobb napelem parkját építené meg egy sivatagos területen, hanem arra készül, hogy a régióban más országok számára is szállítson megfizethető, tiszta energiát.

Sun Cable néven tervezik a világ legnagyobb napelem parkját felépíteni Ausztrália Északi területek nevű territóriumában. A 10 gigawatt névleges kapacitású létesítmény mintegy 15 ezer hektáron terül majd el, megannyi, napenergiát hasznosító nappanellel és a kapcsolódó energiatároló berendezésekkel. A hatalmas fejlesztésnek részben a belföldi energiaellátás a célja, az itt megtermelt energiát egészen Darwinig tudják hálózati átcsatolásokkal szállítani. Ám a projekt célja az is, hogy nagyfeszültségű, speciális tenger alatti kábeleken tiszta energiát tudjanak onnan küldeni az indonéz szigetvilágba is, egészen Szingapúrig.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Zhao Xiaojun

A fejlesztők ígérete szerint Ázsia egyik legfejlettebb térségének, a mini-városállam Szingapúr energiszükségletének ötödét tudnák a Sun Cable-ből szolgáltatni, kiváltva ezzel számos, drága hagyományos erőművet. A speciális összeköttetés hossza mintegy 3800 kilométer lesz.

Az elképesztő fejlesztés mögött ott áll az Északi területek kormánya, valamint befektetési alapján keresztül Michael Cannon-Brookes, egy ausztráliai származású szoftvermilliárdos is.

A beruházás költségét 20 milliárd dollárra teszik; ez elképesztően nagy összeg, közel 5800 millárd forint.

A Sun Cable elnök-vezérigazgatója egy interjúban elmondta, amire készülnek, az az, hogy energiát áramoltassanak nagy távolságra, elektronokra cserélve a korábbi folyékony hordozókat, mint például az olajat, illetve újabban a cseppfolyós gázt.

A szakember szerint, technológiailag képesek ennek a speciális és igen hosszú összeköttetésnek a megteremtésére, és biztosak abban is, hogy azon energiát "szállítani" sokkal hatékonyabb és végső soron olcsóbb lesz, mint a korábbi hagyományos formákban, ekkora távolságokra.

Ha megvalósul, azzal további gyökeres változások állhatnak be az ausztrál energetikai szektorban, mely - számos déli állam megkezdett tiszta energia fordulata mellett - még mindig nagyban támaszkodik a fosszilis hordozókra.

A Sun Cable ráadásul nem is az egyetlen, nagyszabású energetikai projekt a kenguruk földjén. Nyugat-Ausztrália Pilbara nevű térségében fejlesztők és beruházók szintén világrekodra készülnek, mégpedig a valaha volt legnagyobb szél-nap hibrid energiatermelő létesítmény felhúzásával.

Ezzel elsősorban a helyi ipari szereplőket támogatnák. A térségben egy energetikai csomópontot szeretnének kialakítani, megújuló forrásokra támaszkodva. A pilbarai projekt keretében elképesztő nagyságú,

mintegy 6500 négyzetkilométernyi, egyébként másra nem alkalmas területet hasznosítanak (Sydney közigazgatási területének fele), a kivitelezéssel 3000, az üzemeltetéssel 400 új munkahelyet teremtve.

A 15 gigawatt névleges kapacitás kétharmadát szélturbinák adják majd, a fennmaradót napelemek.

IllusztrációForrás: AFP/Francois Nascimbeni

Mindkét hatalmas vállalkozás korai, tervezési fázisban van. A fejlesztői és beruházói csapatoknak néhány évre van szüksége a megfelelő finanszírozási modell kialakításához, így az energiatermelés legkorábban a következő évtized második felében indulhat meg ezekben a létesítményekben.

Ugyanakkor a megújuló energiákat pártoló szakértők máris optimizmusukat fejezték ki a beruházásokkal kapcsolatban. Ausztrália jelenleg a világpiac első számú szállítója az egyik leginkább szennyező energiahordozóból, szénből, és Katar mellett a másik fő cseppfolyós gáz - LNG - ellátó.

A két energiahordozóhoz évi 100 milliárd dollárnyi gazdasági teljesítmény köthető Ausztráliában.

Ám a tervezett nagyberuházások egészen biztosan jelentősen átalakítják az ország belső energiaszektorának térképét is, s közelebb viszik Ausztráliát fenntarthatósági céljainak teljesítéséhez. Több kommentátor biztos abban, hogy bár az ország gazdaságában jelentős szerepet tölt be és sok százezer munkavállalót foglalkoztat a hagyományos energiahordozók hasznosítása, a megújuló energiákra váltás már középtávon is elkerülhetetlen lesz.