Elképesztő terv, Ausztráliából látnák el Szingapúrt energiával

Napenergia, napelem
--FILE--Solar panels are displayed at a photovoltaic power station in Zhangjiakou city, north China's Hebei province, 11 October 2018. China's power generation rose 7.4 percent in the first nine months of 2018, with electricity from nuclear and wind power facilities expanding at a fast pace in September. The growth in the first three quarters was 0.3 percentage points lower than the first eight months, the National Development and Reform Commission said Wednesday (24 October 2018). In September, electricity from hydropower plants rose 4.1 percent. Nuclear and wind power production surged 12.8 percent and 13.5 percent, respectively. Power consumption in the first nine months rose 8.9 percent, 2 percentage points faster than the same period of last year, but slightly slower than 9 percent for the first eight months of this year. The slowdown in power production and consumption came amid slightly slower economic growth. China's economy expanded 6.7 percent in the first three quarters, down from 6.8 percent in the first half but staying above the government's annual target of around 6.5 percent.
Vágólapra másolva!
Ambíciózus, dollármilliárdos értékű tisztaenergia-projektekről számol be a The Guardian. Ausztrália nem egyszerűen a világ lenagyobb napelem parkját építené meg egy sivatagos területen, hanem arra készül, hogy a régióban más országok számára is szállítson megfizethető, tiszta energiát.
Vágólapra másolva!

Sun Cable néven tervezik a világ legnagyobb napelem parkját felépíteni Ausztrália Északi területek nevű territóriumában. A 10 gigawatt névleges kapacitású létesítmény mintegy 15 ezer hektáron terül majd el, megannyi, napenergiát hasznosító nappanellel és a kapcsolódó energiatároló berendezésekkel. A hatalmas fejlesztésnek részben a belföldi energiaellátás a célja, az itt megtermelt energiát egészen Darwinig tudják hálózati átcsatolásokkal szállítani. Ám a projekt célja az is, hogy nagyfeszültségű, speciális tenger alatti kábeleken tiszta energiát tudjanak onnan küldeni az indonéz szigetvilágba is, egészen Szingapúrig.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Zhao Xiaojun

A fejlesztők ígérete szerint Ázsia egyik legfejlettebb térségének, a mini-városállam Szingapúr energiszükségletének ötödét tudnák a Sun Cable-ből szolgáltatni, kiváltva ezzel számos, drága hagyományos erőművet.

A speciális összeköttetés hossza mintegy 3800 kilométer lesz.

Az elképesztő fejlesztés mögött ott áll az Északi területek kormánya, valamint befektetési alapján keresztül Michael Cannon-Brookes, egy ausztráliai származású szoftvermilliárdos is.

A beruházás költségét 20 milliárd dollárra teszik; ez elképesztően nagy összeg, közel 5800 millárd forint.

A Sun Cable elnök-vezérigazgatója egy interjúban elmondta, amire készülnek, az az, hogy energiát áramoltassanak nagy távolságra, elektronokra cserélve a korábbi folyékony hordozókat, mint például az olajat, illetve újabban a cseppfolyós gázt.

A szakember szerint, technológiailag képesek ennek a speciális és igen hosszú összeköttetésnek a megteremtésére, és biztosak abban is, hogy azon energiát "szállítani" sokkal hatékonyabb és végső soron olcsóbb lesz, mint a korábbi hagyományos formákban, ekkora távolságokra.

Ha megvalósul, azzal további gyökeres változások állhatnak be az ausztrál energetikai szektorban, mely - számos déli állam megkezdett tiszta energia fordulata mellett - még mindig nagyban támaszkodik a fosszilis hordozókra.

A Sun Cable ráadásul nem is az egyetlen, nagyszabású energetikai projekt a kenguruk földjén. Nyugat-Ausztrália Pilbara nevű térségében fejlesztők és beruházók szintén világrekodra készülnek,

mégpedig a valaha volt legnagyobb szél-nap hibrid energiatermelő létesítmény felhúzásával.

Ezzel elsősorban a helyi ipari szereplőket támogatnák. A térségben egy energetikai csomópontot szeretnének kialakítani, megújuló forrásokra támaszkodva. A pilbarai projekt keretében elképesztő nagyságú,

mintegy 6500 négyzetkilométernyi, egyébként másra nem alkalmas területet hasznosítanak (Sydney közigazgatási területének fele), a kivitelezéssel 3000, az üzemeltetéssel 400 új munkahelyet teremtve.

A 15 gigawatt névleges kapacitás kétharmadát szélturbinák adják majd, a fennmaradót napelemek.

Illusztráció Forrás: AFP/Francois Nascimbeni

Mindkét hatalmas vállalkozás korai, tervezési fázisban van. A fejlesztői és beruházói csapatoknak néhány évre van szüksége a megfelelő finanszírozási modell kialakításához, így az energiatermelés legkorábban a következő évtized második felében indulhat meg ezekben a létesítményekben.

Ugyanakkor a megújuló energiákat pártoló szakértők máris optimizmusukat fejezték ki a beruházásokkal kapcsolatban. Ausztrália jelenleg a világpiac első számú szállítója az egyik leginkább szennyező energiahordozóból, szénből, és Katar mellett a másik fő cseppfolyós gáz - LNG - ellátó.

A két energiahordozóhoz évi 100 milliárd dollárnyi gazdasági teljesítmény köthető Ausztráliában.

Ám a tervezett nagyberuházások egészen biztosan jelentősen átalakítják az ország belső energiaszektorának térképét is, s közelebb viszik Ausztráliát fenntarthatósági céljainak teljesítéséhez. Több kommentátor biztos abban, hogy bár az ország gazdaságában jelentős szerepet tölt be és sok százezer munkavállalót foglalkoztat a hagyományos energiahordozók hasznosítása, a megújuló energiákra váltás már középtávon is elkerülhetetlen lesz.