A kínai központi bank a tervezettnél sokkal korábban szeretné bemutatni saját, államilag felügyelt kriptovalutáját, hogy reagáljon a Facebook digitális pénzére és az ezáltal jelentett fenyegetésre.

A Facebook nemrég bejelentette, hogy 2020-ban saját kriptovalutát indítanak Libra néven. A Libra célja az, hogy olyan könnyedén lehessen pénzt küldeni akár a világ másik végébe, illetve fizetni azzal, mintha üzeneteket vagy képeket küldene egyik felhasználó a másiknak.

Bár a média leginkább kriptovalutaként emlegeti a Librát, azonban a többiekkel ellentétben a stabilitását a klasszikus pénzügyi rendszer adja majd, tehát nagy valószínűséggel a referenciapontot valamilyen formában az amerikai dollár fogja jelenteni.

Kína már egy ideje tervezi saját, államilag felügyelet kriptovaluta bevezetését, azonban a Facebook bejelentését követően állítólag felgyorsítják a folyamatot. Attól tartanak, hogy az amerikaiak által létrehozott Libra elterjedése komoly fenyegetést jelentene a kínai gazdaság számára.

illusztrációForrás: Imaginechina/Yi fang - Imaginechina/Yi Fang

Wang Xin, a People's Bank of China (PBoC) igazgatója szerint a Libra elterjedése teljesen megváltoztathatja a kínai monetáris politikát, veszélyt jelentene az ország pénzügyi stabilitására és a nemzetközi monetáris rendszert is felforgatná.

Kína hozzáállása a kriptovalutákhoz érdekes, hiszen a vezetés nem hisz abban, hogy a lakosságnak kereskednie kellene ezzel az eszközzel, viszont a bányászatban továbbra is élen áll az ország és nagy pénzügyi lehetőséget látnak a kriptovalutákban.

Wang szerint, ha a Libra megjelenne Kínában az egyben azt is jelentené, hogy rövidesen az amerikai dollár uralná a kínai pénzügyi életet. Hozátette, hogy ha ez bekövetkezne, annak súlyos nemzetközi politikai, gazdasági és pénzügyi következményei lennének.

Az amerikai döntéshozók éppen ennek az ellenkezőjétől félnek. Ők attól tartanak, hogy a Libra egy idő után a dollártól különvállva egy teljesen önálló, szabályozatlan fizetőeszközzé válik, amelyet a tech vállalatok és szövetségeseik rángatnak.