Kína hamarosan saját állami kriptovalutát dob piacra

HK bourse to launch MSCI futures for mainland share index China Chinese stock share price index
Chinese investors talk with each other in front of a screen displaying stock indices and prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Chengdu city, southwest China's Sichuan province, 12 March 2019. Hong Kong's bourse announced plans to introduce futures contracts on the MSCI China A-share Index on Monday, as demand for risk management tools from international investors eyeing mainland equities rises. Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd, the operator of the HK bourse, signed a license agreement with index provider MSCI to offer a hedging instrument covering the mainland's 421 large and mid cap A shares via the Stock Connect program until MSCI completes its inclusion, according to the HKEx website.
Vágólapra másolva!
A kínai központi bank a tervezettnél sokkal korábban szeretné bemutatni saját, államilag felügyelt kriptovalutáját, hogy reagáljon a Facebook digitális pénzére és az ezáltal jelentett fenyegetésre.
Vágólapra másolva!

A Facebook nemrég bejelentette, hogy 2020-ban saját kriptovalutát indítanak Libra néven. A Libra célja az, hogy olyan könnyedén lehessen pénzt küldeni akár a világ másik végébe, illetve fizetni azzal, mintha üzeneteket vagy képeket küldene egyik felhasználó a másiknak.

Bár a média leginkább kriptovalutaként emlegeti a Librát, azonban a többiekkel ellentétben a stabilitását a klasszikus pénzügyi rendszer adja majd, tehát nagy valószínűséggel a referenciapontot valamilyen formában az amerikai dollár fogja jelenteni.

Kína már egy ideje tervezi saját, államilag felügyelet kriptovaluta bevezetését,

azonban a Facebook bejelentését követően állítólag felgyorsítják a folyamatot. Attól tartanak, hogy az amerikaiak által létrehozott Libra elterjedése komoly fenyegetést jelentene a kínai gazdaság számára.

illusztráció Forrás: Imaginechina/Yi fang - Imaginechina/Yi Fang

Wang Xin, a People's Bank of China (PBoC) igazgatója szerint a Libra elterjedése teljesen megváltoztathatja a kínai monetáris politikát, veszélyt jelentene az ország pénzügyi stabilitására és a nemzetközi monetáris rendszert is felforgatná.

Kína hozzáállása a kriptovalutákhoz érdekes, hiszen a vezetés nem hisz abban, hogy a lakosságnak kereskednie kellene ezzel az eszközzel, viszont a bányászatban továbbra is élen áll az ország és nagy pénzügyi lehetőséget látnak a kriptovalutákban.

Wang szerint, ha a Libra megjelenne Kínában az egyben azt is jelentené, hogy rövidesen az amerikai dollár uralná a kínai pénzügyi életet.

Hozátette, hogy ha ez bekövetkezne, annak súlyos nemzetközi politikai, gazdasági és pénzügyi következményei lennének.

Az amerikai döntéshozók éppen ennek az ellenkezőjétől félnek. Ők attól tartanak, hogy a Libra egy idő után a dollártól különvállva egy teljesen önálló, szabályozatlan fizetőeszközzé válik, amelyet a tech vállalatok és szövetségeseik rángatnak.