Egy budapesti templomban már bankkártyával is fizethet perselypénzt

bankkártya, fiatal, fiatalok
Close-up of credit cards
Vágólapra másolva!
Július elején állt munkába a Mária utcai Jézus Szíve Jezsuita Templomban az ország első virtuális perselye – írta közleményében a jezsuiták magyarországi rendtartománya. Az érintős bankkártyával és egy gombnyomással működő adományautomatát AutoMáténak nevezték el, a vámszedőből apostollá lett Lévi-Máté után.
Vágólapra másolva!

A világon számos helyen jól ismert technológiát pár éve itthon is bemutatta az Ingenico, az egyik vezető bankkártya-technológiával foglalkozó cég, de azt először Jézus Szíve napján volt lehetőség kipróbálni a pesti jezsuitáknál. Tudomásuk szerint ez Magyarországon az első, munkába állított virtuális persely.

Az első két hétvégén másfélszázan éltek a lehetőséggel, és az 500–1000–3000 forintos választható összegek nagyjából azonos népszerűségnek örvendenek, de a rendszer lehetőséget biztosít több egymást követő tranzakció elvégzésére is, ugyanazzal a bankkártyával.

A bankkártyás persely az egyik sarokban, állványerdő és takarófóliák között bújik meg, a templomban ugyanis felújítási munkálatok zajlanak. A jezsuitáknál a szertartás közbeni perselyezés egyébként is tilos, mert Szent Ignác még a XVI. században megtiltotta, hogy a Jézus Társasága szentmiséin az imádság és a pénzcsörgés összemosódjon.

Magyarország első bankkártyás perselye Forrás: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartomány

A bankkártyás perselyen elérhető összegeket a terminált kifejlesztő partner, az Ingenico Hungary Kft. határozta meg, a templom pedig elfogadta szakmai javaslataikat.

A tranzakció díja az összeg elenyésző része. Ezért cserébe az OTP Bank 24 órás működést és támogatást biztosít, de napi forgalomfigyelést, illetve elszámolást is kap a persely üzemeltetője. A bankkártyás persely nem ad külön bizonylatot, ha egy adakozónak erre szükséges van, a fizetés időpontja alapján kérheti annak kiállítását.

A bankkártyás persely alapján a templom nem jut hozzá személyes, a kártyabirtokos beazonosítását lehetővé tevő adatokhoz.

Az egyházszervezetek számára nem ismeretlen a készpénzt alig használó fiatalokat is megszólítani képes bankkártyás adakozás. Ahogy az Origo arról beszámolt, az anglikán egyház is bevezetett egy ilyet a közelmúltban.