Az Anheuser-Busch InBev multinacionális sörfőző vállalat az ázsiai részvénypiacon tervezett nyitást, ám a cég ezt visszavonta.

A cég – amely az ismert Budweiser sör tulajdonosa is egyben – 9,8 milliárd dollárra számított, mikor bejegyezte a Budweiser Brewing vállalatot a hongkongi tőzsdei nyitásra – ezzel megelőzve az Ubert, ami 8,1 milliárd dollárt zsebelt be a New York-i tőzsdére lépéssel.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Dycj

Azonban a vállalat több tényező miatt, például az uralkodó piaci feltételekre hivatkozva visszavonta tőzsdei nyitását.

Az ázsiai részvénypiacokat idén nagyban befolyásolta az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború, azonban a hongkongi tőzsde az év kezdete óta tíz százalékkal emelkedett, míg május vége óta összesen hat százalékkal növekedett.

IllusztrációForrás: Getty Images/Construction Photography/Avalon/A. Vossberg

A 2008-ban alapított Anheuser-Busch InBev piacvezető  vállalat Kínában, és a Fitch piaci értékelése szerint a piac közel felét birtokolja a prémium és a szuper-prémium kategóriában. Ráadásul Kína a világ legnagyobb sörfogyasztó országa volt tavaly.

A Fitch-jelentés kitér arra is, hogy a tőzsdére lépés segített volna a cég magas adósságának rendezésében, és javíthatta volna a hitelportfólióját is, de néhány nagybefektető sokallta a tervezett bevezetési árat.