Szaúd-Arábiában olyan rendszert fejlesztettek, amely egyszerre termel energiát és teszi fogyaszthatóvá a tengervizet - írja a The Guardian.

A napelemparkokat jellemzően napsütéses, száraz, ha nem éppen sivatagos területen telepítik. Ugyanakkor a világon közel 800 millióra tehető azoknak a száma, akik nem rendelkeznek elégséges hozzáféréssel megbízható ivóvíz-forrásokhoz, de nem áll rendelkezésre számukra az az infrastruktúra sem, amely biztosítaná a víztisztító berendezések energiaellátását.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

Az ilyen helyzetben élők ellátását segítheti a szaúd-arábiai, Abdullah király nevét viselő Tudományos és Műszaki Egyetem fejlesztése.

"Ezek az emberek összesítve naponta 200 millió órát töltenek azzal, hogy vízforrásokhoz jussanak el", mondja Peng Wang professzor az egyetem egyik szakértője, a fejlesztés egyik kidolgozója.

Az új találmány a napelemekben keletkező hőt használja fel víztisztításra. A szilikon napelemen jelentkező hő felmelegíti a vízszintesen elhelyezett tábla alá bevezetett vizet, mely egy speciális membránon áthaladva jut le egy lejjebb elhelyezkedő gyűjtőrétegbe, úgy, hogy a só és más elemek hátramaradnak abból. Az előzetes felmelegítés miatt amikor lejut a gyűjtőbe,

az immár tiszta víz pára állapotú, ami utána vízzé alakul vissza, és azonnal fogyasztható.

A fejlesztők úgy találták, nemcsak a tengervíz sótalanítása végezhető el a megoldással, hanem a szennyezett vizek nehézfém tartalma is leszorítható az ENSZ Egészségügyi Világszervezete által megadott határértékek alá.

A kutatók azt remélik, hogy megoldásuk hamar elterjeszthető szélesebb körben is.