A Reuters információi szerint az Egyesült Államokban 2-4 héten belül újra engedélyezhetik az amerikai vállalatoknak, hogy kereskedjenek a Huaweijel.

A világ legnagyobb, telekommunikációs eszközöket gyártó vállalata, a Huawei még májusban került tiltólistára az Egyesült Államokban. Ezzel megtiltották az amerikai cégeknek, hogy szolgáltatásokat adjanak, vagy különböző eszközöket szállítsanak a Huawei-nek, kivéve ha erre különleges engedélyt nem kapnak.

Azonban a múlt hónap végén Donald Trump és Hszi Csin-ping találkozója után, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy az amerikai vállalatok ismét adhatnak el termékeket a Huawei részére. A napokban ezt a kereskedelmi miniszter, Wilbur Ross is megerősítette, aki arról tájékoztatta a médiát, hogy megkezdődik a licencek kiadása.

illusztrációForrás: AFP/Jim Lee

Úgy tűnik a chipgyártók lobbija és a kínai nyomás elérte a célját. A Huawei 2018-ban 70 milliárd dollárt költött eszközvásárlásra, ebből 11 milliárd dollár  egyenesen olyan amerikai vállalatokhoz  ment, mint a Qualcomm, az Intel, vagy a Micron Technology.

A Huawei azonban nem elégszik meg azzal, hogy mostantól kereskedelmi engedélyt kérhetnek az amerikai cégek. Ők azt szeretnék, hogy bárki kereskedhessen velük, az is, aki erre nem kap engedélyt az amerikai kormánytól. Szerintük a Huawei nem jelent kiberfenyegetést egyik országra sem.