Megtiltanák az amerikai techcégeknek a pénzügyi szolgáltatásokat

facebook
A Facebook logo is seen on a large screen in this photo illustration on 29 June, 2017, in Bydgoszcz,Poland . (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Egy új törvényjavaslat megtiltaná az USA-ban a technológiai cégeknek, hogy a pénzügyi vállalatokhoz hasonló szolgáltatásokat nyújtsanak. Ha az előterjesztést elfogadják, akkor a Facebook is komoly bajba kerülhet, mert nem bocsáthatná ki a digitális fizetőeszközét.
Vágólapra másolva!

Egy igen különös amerikai törvénytervezet vázlata került a Reuters birtokába, amely megtiltaná a technológiai vállalatoknak, hogy pénzügyi szolgáltatásokat nyújtsanak, és ennek részeként például digitális fizetőeszközt sem bocsáthatnának ki. Ez most azért jelentős, mert az elmúlt időszakban komoly vitákat váltott ki a Facebook által bejelentett Libra nevű digitális pénz ötlete.

A törvénytervezet egyébként napi 1 milliárd dolláros büntetéssel sújtaná a szabályszegőket.

A Reuters által megszerzett tervezetet a Képviselőház pénzügyi szolgáltatásokat vizsgáló bizottsága jegyzi, amelyben demokrata többségű. Mindazonáltal az előterjesztés igen komoly ellenállásba ütközhet a republikánusok részéről, és jelen állás szerint az sem biztos, hogy a tervezet elég szavazatot kapna a Képviselőházban. De még ha ez meg is történne, akkor is el kellene fogadtatni a Szenátusban, ami szintén óriási harcot jelentene az előterjesztők számára.

A mostani előterjesztés tehát megbukhat, azonban az üzenet mégis egyértelmű: egyre nagyobb figyelem kíséri a nagy technológiai cégek pénzügyi szerepvállalásait, illetve az ezzel kapcsolatos terveket és próbálkozásokat.

Egyre keményebb akadályokba ütközik a Facebook Libra Forrás: AFP/Josh Edelson

A törvénytervezet egyébként kifejezetten a nagy technológiai cégeket érintené, vagyis azokat, amelyek online platform szolgáltatásokat biztosítanak, az éves bevételük pedig eléri a 25 milliárd dollárt.

Ez pedig igen súlyosan érintené a Facebookot is, amely a múlt hónapban jelentette be, hogy 2020-ban beindítaná a saját digitális fizetőeszközét, a Librát.

A közösségi médiaóriás tervei szerint 28 partnerrel (beleértve a Mastercardot, a PayPalt és az Ubert) alapítana egy szervezetet Libra Association néven, amely irányítaná a Libra működését.

Érdekesség, hogy a csoportban jelenleg egyetlen bank sincs.

A Facebook tervei kapcsán azonban többen igen kritikus hangot ütöttek meg. Donald Trump nemcsak a Libra ötletét, de más kriptovalulátokat is kritikával illetett, míg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Jerome Powell szintén jelezte, a Libra csak akkor valósulhat meg, ha a Facebook határozott válaszokat tud adni a felhasználói biztonsággal, a pénzmosással, valamint a pénzügyi stabilitással kapcsolatos aggodalmakra.