A Boeing-leállás miatt repül kevesebbet a Ryanair jövő nyáron

Ryanair, sorban állás
Picture taken on September 23, 2013 shows airplanes operated by Irish low-cost airline Ryanair at the airport Hahn in Lautzenhausen. Germany's Ryanair pilots will join a wave of strikes against the no-frills carrier across Europe on August 10, 2018 escalating a row over pay and conditions at the height of the summer holiday season. / AFP PHOTO / dpa / Thomas Frey / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Európa legnagyobb fapados légitársasága csökkentette az utasszámra vonatkozó jövő évi előrejelzését, az esetleges további késedelmekért pedig a Boeing 737 Max repülőgépek leszállításának csúszását okolja – írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az ír vállalat jelezte, hogy ez a dolgozói létszámot is befolyásolja, mivel több járat sűrűségét is csökkentenék, vagy teljesen törölnék 2019 telén és 2020 nyarán.

Illusztráció Forrás: AFP/Thomas Frey

A légitársaság mostani előrejelzése szerint jövő nyári utasforgalma már csak három százalékkal fog növekedni, szemben a korábban tervezett hét százalékkal,

ami azt jelenti, hogy mintegy 5 millióval kevesebb utasra számít a Ryanair. Korábban 2021 márciusáig 162 millió utazót becsültek, de a mostani előrejelzésük szerint már csak 157 millióan fognak velük utazni.

A bejelentést követően a cég részvényei 1,2 százalékkal estek, ráadásul idén már eddig négy százalékkal csökkent a részvényárfolyam.

Illusztráció Forrás: AFP/Markus Scholz

A Boeing egyik legnépszerűbb repülőgéptípusa, a 737 Max márciusi és tavaly őszi katasztrófáját követő a vizsgálat során kiderült, hogy a gép szoftvere hibás volt. A gyár azt ígéri, hogy szeptemberben már bemutatják a javított gépeket a repülési hatóságoknak.

– nyilatkozta Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója.

A Ryanair arra számít, hogy az év vége előtt a 737 Max gépek újra felszállhatnak, és a legújabb rendelést pedig 2020 februárjáig megkezdi kiszállítani a gyár, viszont a korábban tervezett 58 géphez képest jövőre csupán 30 repülő érkezik.

Ráadásul a Boeing washingtoni gyárából kikerülő Ryanair gépeken jól látható, hogy a korábbi 737 Max felfestés helyett már 737-8200 szerepel a megrendelt repülőgépeken.

A 737-8200 a Max gépeknek a légijármű-ügynökségek által használt típusneve. A képek a közösségi médiában terjedtek el, és sem a Boeing, sem a Ryanair nem nyilatkozott az ügyről.