Dübörög az építőipar

építőipar, növekedés, 2017
Vágólapra másolva!
Májusban az építőipar termelése 26,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az áprilisi 40,1 százalékos növekedést és az első négyhavi 45,8 százalékot követően - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az épületek építése 27, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz viszonyítva harmadik hónapja csökken az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése, májusban 0,6 százalékkal maradt el az áprilisitól.

Az épületeknél ipari és raktárépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést - tette hozzá a KSH.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 25,6, az egyéb építmények építésében 23,5, a speciális szaképítésben 28,7 százalékkal nőtt májusban a múlt év azonos hónapjához viszonyítva.

Az év első öt hónapjában 40,4 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az épületek építése 37,0, az egyéb építményeké 46,3 százalékkal nőtt.
A májusban megkötött új szerződések volumene 1,1 százalékkal csökkent, ezen belül a magasépítésére kötött szerződéseké 24,0 százalékkal kisebb, a mélyépítésére vonatkozóké 11,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Nagy értékű szerződéseket májusban elsősorban útépítésekre kötöttek.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállománya változatlan áron 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 38,4 százalékkal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 19,1 százalékkal kisebb volt, mint egy éve.
Folyó áron 361,5 milliárd forint termelési értéket állított elő az építőipar májusban, ez 39,1 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit, ami a változatlan áron számolt adattal összevetve 11,0 százalékos áremelkedést mutat. Az árváltozás mértéke alig 0,2 százalékponttal tér el a magas- és a mélyépítés között, az előbbi javára.

Illusztráció Forrás: DDC

Marad a lendület

A tavalyi magasabb májusi bázis és az igen kedvezőtlen, csapadékos időjárás miatt 26,3 százalékra lassult az építőipar termelési volumenének növekedése májusban az előző havi 40,1 százalékos szárnyalás után - írja Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemjzője.

A szerződésállomány ugyanakkor továbbra is 2300 milliárd forint körüli ingadozik, amire korábban nem volt példa.

Az építőipar termelési volumene 53,4 százalékkal haladta meg a 2015. évi, 67,5 százalékkal pedig a 2010. évi átlagos volument

Az építőipar a tavalyi robosztus teljesítménye után kiugró lendülettel indította az idei évet is, így 2019-ben is érdemben hozzájárul majd a növekedéshez és ebből következően a súlya is tovább nőhet a nemzetgazdasági ágazatok közt. Az eddigi dinamikus évkezdet alapján, figyelembe véve a pálya egész éves lefutását idén 30 százalékhoz közeli növekedésre számítunk az ágazatban.

Az idén többek közt az újlakás átadási hullám fogja húzni az építőipart, legalább 25 ezer lakás átadására számít a szektor.

Emellett a budapesti irodapiacon 700 ezer négyzetméter van megvalósítási fázisban, ami szintén érdemi átadási hullámot fog eredményezni a következő 1-2 évben, számottevően növelve a jelenlegi 3.7 millió négyzetméteres állományt. Az építőipart a működőtőke beáramlás következtében a feldolgozóipari beruházások, szálloda fejlesztések, állami beruházások, valamint az uniós támogatással épülő beruházások is támogatják, kormányzati források szerint a következő években akár 25 ezer milliárd forint rendelés érkezhet az építőiparba.

A szakképzett munkaerő hiánya továbbra is jelentős probléma az iparágon belül, annak ellenére, hogy az építőipar foglalkoztatotti létszáma történelmi csúcson áll, de a lezajlott bővülésnek a jelentős része képzetlen munkaerőből áll, ami egyelőre tovább nehezíti a kivitelezések teljesítését. De jól látszik, hogy ez a feszültség oldódik és egyre magasabb fokozatra képes kapcsolni az iparág, hónapról hónapra új csúcsokat beállítva, egyúttal érdemben növelve a termelékenységet - teszi hozzá az elemző.