A Nemzetközi Valutaalap (IMF) új kutatása szerint a bankoknak fejlődniük kell, vagy fennáll a veszélye, hogy lemaradnak a nagy technológiai vállalatokkal szemben a pénzügyi szektorban – írja a CNBC.

Tobias Adrian és Tommaso Mancini-Griffoli, a most megjelent IMF kutatás, A digitális pénz növekedésének szerzői szerint a két leggyakoribb pénzforma a készpénz és a bankbetét komoly versenytársat fognak kapni.

Az IMF washingtoni központjaForrás: AFP/Mandel Ngan

Ugyan a bankok nem valószínű, hogy eltűnnek, azonban a technológiai vállalatok és fintech cégek térnyerése miatt egyre nagyobb versennyel kell szembenézniük.

Kétségkívül néhányan hátramaradnak, mások fejlődnek, de ezt gyorsan kell megtenniük" – olvasható a kutatásban.

A Facebook korábban bejelentette, hogy saját kriptovalutát indít Libra néven, a hírt számos döntéshozó szkepticizmussal fogadta.A múlt héten, a Jerome Powell, a Fed elnökének véleménye szerint a Libra „komoly aggályokat" vet fel a magánélet, a pénzmosás, a fogyasztóvédelem és a pénzügyi stabilitás terén is.

A politikai döntéshozóknak fel kell készülniük a bankszektor változására" – áll a kutatásban.

IllusztrációForrás: AFP/Zach Gibson

A kutatás szerint a hagyományos bankoknak bizonyos területeken előnye van a technológiai versenytársaikkal szemben, például a kamatlábak emelésénél. Az IMF tanulmány arra is kitért, hogy a Libra nem különösebben fogja érdekelni a felhasználókat, ám a nagy techcégek és fintech vállalatok „vonzó, olcsó és megbízható szolgáltatásokat nyújtanak egy nagy ügyfélkör számára".

Korábban az IMF ügyvezető igazgatója, Christine Lagarde azt mondta, hogy a kriptovaluták egyértelműen hatással vannak és lesznek a hagyományos bankokra.