Így kell jól kiválasztani az ideális görögdinnyét vásárláskor

káliumforrás
Két szelet görögdinnye 640 mg káliumot tartalmaz
Vágólapra másolva!
A görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság: vajon érett, jó ízű lesz? A megfelelő érettség és a kellemes íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, ez a kérdés valahogy mégis a görögdinnye esetében vált különösen fontossá. A NÉBIH összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni a vásárláskor.
Vágólapra másolva!

A görögdinnye érettségének a megállapítása bár igényel némi szakértelmet, de nem a vásárlás során, hanem elsősorban a dinnyetermelő betakarítási tervezése során. Általában a táblán több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el a leszedési időpontját, vagyis azt, hogy érett-e már a dinnye, vagy még szüksége van egy kicsi hízlalásra. Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan az ún. biológiai érettség állapotában fogyasztjuk,

az érettség szintjére kóstolás nélkül is lehet következtetni bizonyos jelekből.

Az ideális dinnyének van pár titka, melyek megfigyelésével kiválaszthatjuk az ideális gyümölcsöt Forrás: Taste of home

Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ennek megfelelően a kocsány kezd száradni, barnulni (a fán termő gyümölcsök ugyanígy lepottyannak).

Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.

A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi. Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez az információ leginkább a szezon végén érdekes, amikor már arra is ügyelnünk kell, hogy kiszűrjük a túlérett, belül löttyedt dinnyéket.

A jó görögdinnye megvásárlása tehát nem kis mértékben a szerencsén is múlik, de az előzőekben említettek mellett az sem baj, ha van egy megbízható zöldségesünk, aki tudja, kitől kell hozni az árut ahhoz, hogy a vevők elégedettek legyenek.

A NÉBIH cikke végezetül szolgál pár tanáccsal a görögdinnyét vásárlók számára is.

  • Alapkövetelmény, hogy a dinnye tiszta legyen.
  • A dinnyén látható hosszirányú karcolás nem hiba, a szedőket segíti.
  • Enyhe jégverés nyomai, melyek apró, száradt benoymódások, nem befolyásolják a gyümölcs minőségét.
  • A megrepedt és belül már romlásnak indult görögdinnye már nem ideális a fogyasztásra. Ha a bibepontnál nedvesség nyomai láthatók, az belső romlásra utal.
  • Ne együk meg a dinnyét, ha baktériumos betegség okozta kezdeti romlás jelei láthatók a gyümölcs héján. Ezek kerek barna foltokként látszanak a dinnyehéjon.
  • A nyugat-európai piacokon különösen keresett a magnélkülinek nevezett, valójában magszegény görögdinnye, de emellett igazi különlegesség a japán szögletes görögdinnye is, amit formába növesztéssel érnek el.

Forrás képekkel: Nebih.gov.hu