Minden ötödik magyarra jut egy vállalkozás

Vágólapra másolva!
Több mint 1,9 millió gazdasági szervezetet tartottak nyilván a múlt év végén, 2,1 százalékkal, azaz 38 ezerrel többet, mint 2017-ben - írja a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Világgazdaság szerdai száma.
Vágólapra másolva!

Országosan 2018 végén ezer lakosra 180 vállalkozás jutott, ebből 127 egyéni és 53 társas. Az utóbbiak legnagyobb hányadát, 72 százalékát képviselő korlátolt felelősségű társaságok száma tavaly 1 százalékkal csökkent, de ez a trend már 2014 óta tart, összefüggésben a törzstőke minimális összegének 3 millió forintra történő visszaemelésével.

A társas vállalkozások 23 százalékát kitevő betéti társaságok térvesztése már régebben elkezdődött, a múlt évi szűkülés mértéke 3,7 százalékos volt, viszont a részvénytársaságok száma - csakúgy, mint korábban - nőtt.

Budapesten a legnagyobb a vállalkozási aktivitás, emellett Pest megyében is meghaladta a vállalkozások sűrűsége az országos átlagot. Az önálló vállalkozók népességarányos száma Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb.

Az ezer lakosra jutó összes vállalkozásszám alapján a fővárost alföldi és Balaton-parti megyék követték a rangsorban, főként a jó mezőgazdasági adottságokkal összefüggő őstermelői aktivitás és a turizmushoz kapcsolódó gazdasági tevékenységek következtében.