Egyetlen nagy IMAX-palota lesz Kínából

China sets box-office record China Chinese box-office sales film poster movie first quarter
--FILE--Chinese filmgoers are pictured at a Wanda Cinema featuring IMAX of Wanda Group in Shanghai, China, 3 March 2018. Box-office sales in China reached 20.2 billion yuan ($3.22 billion) in the first quarter, rising 39.8% from the same time last year. It is the highest-ever quarterly box-office sales ever recorded, breaking a record set by the U.S in the second quarter of 2015, with $3.1 billion. A total 561 million Chinese people went to cinemas during the first quarter, an increase of 36.4% from a year ago.
Vágólapra másolva!
Nem kevesebb mint 40 új IMAX-filmszínház épülhet Kínában, köszönhetően annak, hogy a moziépítő és -üzemeltető vállalatok úgy látják, igény van az országban a jelenlegi legmagasabb technológiai színvonalat képviselő vetítőtermekre - írja az Asia Times.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói igényekkel, a minőségi moziélményt kereső nézi elvárásokkal indokolta az IMAX China pénzügyi igazgatója azt, hogy - együttműködésben a CGV Holdings-szal - 40 új, korszerű projektoros rendszerrel felszerelt IMAX-mozit hoznak létre az országban. Mint a vállalat részéről elhangzott: a kínai nézők mind nagyobb számban és összegben váltanak jegyet a hollywoodi és a saját gyártású, nagy költségvetésből készülő és nagy bevételt generáló filmekre, azaz a blockbusterekre.

Igény van Kínában az IMAX-mozikra Forrás: Imaginechina/Yan daming - Imaginechina/Yan Daming

Az IMAX China idén július közepén tette közzé az első félévre vonatkozó számait, amelyek szerint idén eddig 1,6 milliárd jüan (kb. 236 millió dollár, 68 milliárd forint) bevételük volt az IMAX-mozik fő programjait jelentő blockbusterekből.

Ez éves összevetésben jelentős, 35 százalékos növekedés.

A vállalat 2018 egészére nézve 337 millió dolláros bevételt ért el, ami 16 százalékos növekedés 2017-hez képest. Figyelemre méltó az is, hogy a box office bevételek 30 százaléka már kínai filmeknek köszönhető, ami növekedés a 2017-es 24 százalékhoz képest.

Az ottani óriási vásznakon főként egy hazai gyártású sci-fi, a The Wandering Earth című film hódított, amely egymaga már közel 44 millió dollárnyi bevételt szedett össze, és bár a nemzetközi kritika némi fanyalgással fogadta, hazai menetelése tovább tart.

A nemzetközi bevételeket is figyelembe véve, bizonyosan visszahozza becsült 48 millió dolláros gyártási költségét, mely rekordnak számít Kínában ilyen műfajú filmre.

Ugyanakkor érdemes megemlíteni azt is, hogy az átfogó kínai adatok szerint, a box office bevételek a teljes szektorra nézve 2,7 százalékos csökkenést mutatnak országos szinten, a tavalyi év azonos időszakához képest. A kiadott adatok szerint, 31,17 milliárd jüanra rúgott idén eddig az ezekből befolyt bevétel.