Kitömik pénzzel a divatos online bankot

Woman is shopping online with laptop Wireless Technology Computer Consumerism Businesswoman Young Women Women Females Ordering Electronic Banking Banking Surfing the Net Home Shopping Paying E-commerce Electronics Store Credit Card Purchase Currency Young
Young woman shopping with credit card and laptop computer
Vágólapra másolva!
Az N26 nevű német online bank bejelentette, hogy hatalmas, 170 millió dollár értékű tőkeemelést hajtott végre. Ezzel a hat éve alapított pénzügyi technológiai startup becsült értéke már eléri a 3,5 milliárd dollárt.
Vágólapra másolva!

A Berlinben alapított N26 nevű online bank rendesen meglovagolja a pénzügyi technológia legfrissebb európai hullámait. A vállalatot ugyanis kitömik pénzzel a befektetők, amit a mostani 170 millió dolláros tőkeemelés is bizonyít. Az N26-nak egyébként nincsenek is fizikai létesítményei, nincsenek fiókjai, kizárólag applikációkon keresztül kezeli az ügyfelek bankszámláit és bankkártyáit. A pénzügyi technológiai cégnek ráadásul ma már 3,5 millió ügyfele van 24 európai országban – írja a CNBC.

A mostani tőkebevonással pedig az N26 megkoronázta a januárban végrehajtott 300 millió dolláros tőkeemelést, aminek következtében akkor a vállalat értéke megütötte a 2,7 milliárd dollárt.

Emellett az N26 mögött impozáns befektetők is állnak, beleértve például a Peter Thiel által vezetett Valar Venturest, a kínai Tencent technológiai óriást, valamint Szingapúr szuverén vagyonalapját is.

A befektetők valószínűleg érzékelik a fogyasztók kiábrándulását a hagyományos kereskedelmi bankokból, és felfigyeltek az online piac lehetőségeire – mondta Valentin Stalf, az N26 vezérigazgatója. Hozzátette, a jelenlegi értékeltség nagynak tűnhet, azonban az N26-hoz hasonló vállalatok esetében messze nem számít kiugrónak. Stalf szerint a vállalatának megvan a lehetősége arra, hogy a mostaninál sokkal nagyobb értékeltséget is elérjen. Összevetésképpen, a Monzo nevű brit versenytárs becsült értéke 2,5 milliárd dollár volt a legutóbbi tőkeemelési kört követően.

Egyre népszerűbbek az online bankok, és erre már a befektetők is felfigyeltek Forrás: Thinkstock

A friss készpénz azonban most segítheti az N26 nemzetközi terjeszkedési stratégiáját és támogathatja az új alkalmazottak felvételét is. A vállalatnak jelenleg 1300 munkatársa van világszerte, és nemrég indította be a működését az Egyesült Államokban. A legújabb tervek szerint az N26 jövőre belépne a brazil piacra is, ahol azonban meg kell küzdenie majd a Nubank nevű online banki versenytárssal.

A mostani befektetési körnek köszönhetően az N26-ba már összesen több mint 670 millió dollárt toltak a befektetők, és a friss tőkével a vállalat a termékét is fejleszteni szeretné.

Az új dizájn mellett a vezetés azt tervezi, hogy létrehoz olyan „közösségi tereket", amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy alszámlákat nyissanak, amelyeket megoszthatnak a barátaikkal.

Noha az online bankok több milliós ügyfélkörrel és egyre nagyobb tőkeállománnyal rendelkeznek, a nyereségesség még mindig problémát jelent – egyelőre az N26 sem tud profitot termelni. Az elemzők szerint ennek jelentős részben épp a gyors növekedés az oka, főleg hogy igen fiatal vállalatokról van szó. A következő nagy kérdés tehát az lesz, az új banki megoldások mikor kezdenek el valódi anyagi hasznot is hajtani a cégeknek.