Telepakolják a brit fővárost vízvételi pontokkal

2019.07.18. 19:30

Mintegy 50 kompakt vízkutat telepítenek London forgalmas csomópontjaihoz, hogy a járókelők azokból utántölthessék vizes palackjaikat, ezzel is csökkentve a környezetet károsító műanyagok forgalmát - írja a The Guardian.

Bevásárlóközpontokban, piacokon, a nagyobb vasúti megállókban lehet hamarosan találkozni a kutakkal, melyek az emberek kényelmét szolgálják, egyúttal környezetmegóvási céllal helyezik ki azokat.

Tavaly már 20 ilyen berendezést helyeztek ki Londonban, és azok kapcsán kedvező tapasztalatokat szerzett a város vezetése. A berendezések ellenállnak a környezeti körülmények változásainak, és a fő vízellátó hálózatokra telepítik azokat.

Idén első hullámban 50 ilyet telepítenek, 5 millió fontos (1,8 milliárd forintos) költséggel, amit később további 50 vízvételi lehetőséget kínáló pont létrehozása követhet.

A kihelyezésekkel az a céljuk, hogy arra sarkallják az embereket, tegyenek határozott lépéseket műanyaghasználatuk visszaszorítása érdekében, és töltsék fel a kutaknál palackjaikat, ahelyett, hogy újakat vennének.

IllusztrációForrás: Getty Images/COLOROFTIME/Stock_Colors

A friss jelentések szerint ugyanis csak az Egyesült Királyságban naponta 38,5 millió műanyagpalackot használnak, de ennek csak körülbelül a felét hasznosítják újra.

A többi lerakókba, égetőkbe vagy az óceánokba jut. Egy átlagos londoni minden héten több mint három palackozott ásványvizet vásárol. Az új palackok megvétele viszont csökkenthető a kialakított vízvételi pontok használatával.