A Google összeáll az ingatlanbefektetésre és fejlesztésre szakosodott ausztrál Lendlease vállalattal, hogy egy 15 milliárdos nagyberuházás keretében lakásokat, irodákat és üzlethelyiségeket építsenek a San Francisco-i öbölben.

A két cég a következő 10-15 évben fog együtt dolgozni azon, hogy a technológiai vállalat birtokában lévő földterületeket hasznosítsa San Joséban, a Sunnyvale-ben és Mountain View-ban.
A munka várhatóan 2021-ben kezdődik.

IllusztrációForrás: AFP/Josh Edelson

A mostani bejelentéskor David Radcliffe, a Google ingatlan- és munkahelyi szolgáltatásokért felelős alelnöke kijelentette, hogy a Lendlease „kulcsszerepet fog játszani abban, hogy legalább 15 ezer új otthont építsünk".

A Lendlease részvényei 4,75 százalékkal emelkedtek a bejelentés után.

Júniusban az amerikai technológiai vállalat ígéretet tett arra, hogy segít megfizethető otthonok megteremtésében az öböl térségében. Éppen emiatt 750 millió dollárért vásároltak földterületeket, valamint 250 millió dollárt elkülönített, hogy abból ösztönözzön fejlesztőket megfizethető lakások építésére.

IllusztrációForrás: AFP/Alain Jocard

A Szilícium-völgy – amely a világ legnagyobb technológiai vállalatainak ad otthont – évek óta küzd a lakásválsággal. A technológiai nagyvállalatok miatt beáramló jól fizetett munkavállalók hatalmas ingatlanár-emelkedést eredményeztek a régióban, így az alacsony vagy középjövedelemmel rendelkezők számára ma már szinte megfizethetetlenek az ingatlanok.

Januárban a Microsoft tett ígéretet arra, hogy 500 millió dollárt fektet be a Seattle-i székhelyének közelében lévő ingatlanokba. Ugyanebben a hónapban, Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója jelezte, hogy a vállalat és a jótékonysági alapítványa, a Chan Zuckerberg, a helyi cégekkel és szervezetekkel karöltve mintegy 500 millió dollárt gyűjt a lakásválság leküzdésére.