Kiderült, mekkora támogatásból vehet új buszokat jövőre a főváros

átadás autóbusz FOTÓ FOTÓTÉMA KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY MAN tér tükröződés Budapest, 2014. április 4.
Új, MAN típusú autóbuszok sorakoznak a Hősök terén az átadási ünnepségen 2014. április 4-én. Összesen 150 buszt kapott a főváros, amelye
A BKV a metrópótlásra 59 csuklós autóbuszt állít forgalomba, de az esti és a hétvégi teljes vonalas pótlás idején a pótlóbuszok száma megközelíti a 80-at. A buszok átlagosan 45 másodpercenként indulnak.
Vágólapra másolva!
A Magyar Közlönyben már olvasható az a kormányhatározat, melyből kiderül, hogy a kormány a központi költségvetés terhére 3,26 milliárd forintot szán 2020-ban Budapest új buszainak beszerzésére.
Vágólapra másolva!

A kormány a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa javaslatának figyelembe vételével határozott a beszerzésekre szánt összegről, támogatva a fővárosi közösségi közlekedés autóbusz-járműparkjának cseréjét.

A határozatból az is kiderül, hogy a kifizetés a központi költségvetés terhére történik, 2020-ban, egész

pontosan 3 261 630 000 forint értékben, a kapcsolódó kincstári díjakkal együtt,

a Miniszterelnökség fejezetében.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A lebonyolításért a pénzügyminiszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter a felelős.

A döntés nyomán támogatási szerződés jön létre Budapest Főváros Önkormányzatával mint kedvezményezettel, azzal, hogy a forrás terhére a fővárosi közösségi közlekedési autóbuszpark megújítása projekt tényleges megvalósítója

a járműpark tulajdonosaként a Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság, azaz a BKV.

Nem ez az egyetlen, a közösségi közlekedésben használt buszok, illetve járműparkok megújítására vonatkozó döntés. Ahogy az Origo arról beszámolt, a nemzeti buszstratégia keretében 35,9 milliárd forint támogatást biztosít a kormány a következő tíz évben környezetbarát, döntően elektromos buszok beszerzéséhez a 25 ezer lakosnál nagyobb településeken.