Komoly kockázatot jelentő étrend-kiegészítőt vont ki azonnali hatállyal és véglegesen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ad arról tájékoztatást a hatóság a honlapján.

A Nébih – a 2018. októberi jogsértést követően – ismételten internetes próbavásárlást végzett, és gyógyszer-hatóanyagot mutatott ki a Kínából származó BoomBoom növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszulában. A Perfect Play Kft. (2100 Gödöllő, Domboldal utca 4.) által forgalmazott étrend-kiegészítő terápiás mennyiségben tartalmaz szildenafilt, 

így a termék komoly egészségkárosodási kockázatot jelent. 

A veszély elhárítása érdekében a Nébih azonnali hatállyal, véglegesen megtiltotta a termék forgalomba hozatalát.

Képünk illusztráció!Forrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

A Nébih tájékoztatja a lakosságot, hogy a termék egészségre ártalmas lehet, ezért a fogyasztása kerülendő. 

A hivatal kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmény forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék azt a Nébih ZöldSzámán vagy e-mail címén (06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).

A termék azonosító adatai:

A termék megnevezése:

„BoomBoom" növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére
Származási ország: Kína
Magyar kereskedő: Perfect Play Kft. (2100 Gödöllő, Domboldal utca 4.)
Kiszerelés: 2 kapszula/doboz

Az ügyben az eljárás folyamatban van. A Nébih a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, a hamisítás miatt büntetőfeljelentést is tesz. 

A szildenafil hatóanyagról:

A hatóság által megmintázott termékben a laboratóriumi vizsgálat szildenafil gyógyszerhatóanyagot mutatott ki, amely a foszfodiészteráz-5 enzim (PDE-5) gátló hatása révén az erectilis dysfunctio terápiájában alkalmazott vegyület. Az étrend-kiegészítők az Európai Unióban érvényes és a magyarországi szabályozás szerint is élelmiszernek minősülnek. Gyógyszer-hatóanyag élelmiszerben történő felhasználása tilos, kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, továbbá az ezen hatóanyagot tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.

További információ a hatóság tájékoztató oldalán olvasható.