A versenygalambok Lewis Hamiltonját adták el Indonéziában

galamb
A katonagalambok hozzászoktak a fegyverzajhoz
Vágólapra másolva!
Robby Eka Wijaya 101 ezer dollárért vásárolta meg a Jayabaya névre keresztelt galambot. Indonéziában rendkívül népszerű lett galambok versenyeztetése, ezért egyre többen fektetnek őrült összegeket a sportágba.
Vágólapra másolva!

Wijaya egyik kollégájától vette meg a galambot, miután több versenyen is figyelemmel kísérte a madár teljesítményét. Az ABC-nek adott interjújában elmondta, hogy Jayabaya olyan képességekkel rendelkezik, amelyekkel kevés galamb, ezért visszautasíthatatlan ajánlatot tett a megvételére.

Wijaya elmagyarázta, hogy vannak akár kétnapos versenyek is, amelyek kilenc körből állnak. Itt a madarak teherbírásán a hangsúly, de a legtöbben csak négy kört tudnak teljesíteni, míg Jayabaya akár húszat is képes.

illusztráció Fotó: Bielik István - Origo

Jayabaya valóban Indonézia egyik legfelkapottabb versenygalambja. Tavaly több ezer társával mérte össze tudását és az év végi pontozásnál ő végzett a legjobb összetett eredménnyel. Az országban régóta divatos a galambok versenyeztetése, de a sportág valósággal szárnyal mióta megalakult az országos galamb szövetség, amely a versenyek lebonyolításáért is felel.

A galambokat több féle versenyszámban is lehet indítani.

Van amelyiknél a távbírás, máshol a pontosság vagy éppen a sebesség a lényeg. A legolcsóbb galambokat már 2 dollárért is meg lehet vásárolni, a versenyek díjazása viszont elérheti a 10 ezer dollárt is, ezért sokan próbálnak szerencsét.

Közel sem ez a legnagyobb összeg idén, amelyet kifizettek egy galambért. Ahogyan azt az Origo is megírta, márciusban egy kínai befektető 1,252 millió euróért (393 millió forint) vásárolt versenypostagalambot egy belgiumi aukción.