A Marvel-képregényfilmek eddig 18 milliárdot hoztak a Disney-nek

2019.07.22. 12:58

A világ egyik legnagyobb média és szórakoztatóipari társasága a Walt Disney Company, 2009-ben 4 milliárd dollárért vásárolta meg a Marvel Entertainmentet, és közös filmjeik eddig 18 milliárd dollárnyi bevételt termeltek a mozikban – írja a CNBC.

A Marvel képregényfilmes folyama elsőként 2008-ban debütált a Vasemberrel, és a főszerepet alakító Robert Downey Jr-ral, ami nyitóhétvégéjén csupán 100 millió dollárt gyűjtött, míg végül

világszerte a mozijegyeladásokkal elérte a 600 millió dollárt – ami igencsak elmaradt a 2002-ben bemutatott Pókember film debütálásától.

IllusztrációForrás: Fórum Hungary

Egy évvel később a Disney felvásárolta a Marvelt 4 milliárd dollárért, amiről a Disney vezérigazgatója, Bob Iger azt nyilatkozta, hogy „ez stratégiai szempontból tökéletes, ez egy kincsesláda több mint 5 ezer karakterrel, ami lehetővé teszi a Disney-nek, hogy azt csinálja, amiben a legjobb".

Igernek igaza lett, mivel az első Disney által felügyelt Marvel film 2012-es debütálása óta 18,2 milliárd dollár bevételt termelt a mozipénztárakban.

A múlt hétvégén tartott San Diego-i Comic Conon a Marvel rengeteg új filmet és sorozatot jelentett be filmes univerzuma negyedik fázisaként, amelyek 2021-ig érkeznek a saját stream csatornájára, valamint a mozikba – ezzel már 23 mozifilmre növelve a képregénykiadó filmes univerzumát.

Látogatók az 50. Comic-Con képregény- és szórakoztatóipari fesztiválon a kaliforniai San Diegóban 2019. július 17-én.Forrás: MTI/AP/Chris Pizzello

Ebből 16 filmet a Disney, négyet a Paramount, és egyet a Universal stúdió készített. Ráadásul nemrég a Disney és a Sony együttműködve két Pókember filmet is készített, amelyek szintén a Marvel filmes univerzum részét képezik.

Összességében ezek a filmek 22 milliárd dollár bevételt termeltek a világ filmszínházaiban.

Amikor a harmadik filmes fázist lezáró Bosszúállók: Végjáték első előzetese debütált, nem volt kétséges, hogy a film rengeteg nézőt fog vonzani a mozikba. A stúdió saját becslése alapján 2 milliárd dolláros bevételre számított a filmből, ám az már a nyitó hétvégén 357 millió dollárt termelt az Egyesült Államokban, és összesen 1,2 milliárd dollárt az egész világon.

Evangeline Lilly színésznő a Bosszúállók: Végjáték bemutatójánForrás: NurPhoto/Image Press Agency/NurPhoto/Image Press Agency

87 nappal a mozipremier után a film már 2,79 milliárd dollárt hozott készítőinek,

és ezzel minden idők legtöbb bevételt produkáló filmje lett, letaszítva James Cameron Avatar című filmjét a dobogó tetejéről.

A San Diego-i Comic Conon a Marvel elnöke, Kevin Feige beszélt a soron következő tíz tervezett produkcióról, majd végül hozzátette, hogy a Disney a Fox felvásárlásával visszakapta a Penge, a Fantasztikus Négyes, valamint a Mutánsok megfilmesítési jogait is – és bár nem részletezte –, de sejtette, hogy ezekkel a közönség kedvencekkel szintén számolni kell a jövőben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK