Hidegháború jöhet a devizapiacon

2019.07.22. 17:02

Az Egyesült Államok lehet a nagy nyertese annak a deviapiaci „hidegháborúnak", amely manapság egyre inkább kiéleződik – mondja a Pimco elemzője. A központi bankok csatájában ugyanis jelenleg az USA áll nyerésre.

Ha lesz győztese az éppen fokozódó devizapiaci „hidegháborúnak", az valószínűleg az Egyesült Államok lesz. Ennek elsődleges oka, hogy az amerikai dollár a jelenlegi szintekről várhatóan gyengülni fog – mondta a CNBC-nek Joachim Fels, a Pimco globális gazdasági tanácsadója.

Devizapiaci hidegháború alatt a szakértő azt a jelenséget érti, amikor nem nyílt árfolyam-politikai beavatkozások történnek a piacon, hanem a központi bankok kamatcsökkentésekkel vagy negatív kamatrátákkal, valamint eszközvásárlással és kötvénypiaci hozamgörbe kontrollal befolyásolják az árfolyamokat.

Az Egyesült Államok nagy előnye pedig az lehet, hogy az USA központi bankjának jelenleg sokkal nagyobb mozgástere van a világ más nagy jegybankjaihoz képest. Az Európai Központi Bank vagy a japán jegybank ugyanis már csak nagyon bajosan tud még tovább kamatot csökkenteni, illetve újabb élénkítő eszközöket bedobni.

A nagy jegybankok egyaránt gyengíteni akarják a devizáikatForrás: ONLY FRANCE/JAUBERT/ ONLYFRANCE.FR/Jaubert

A „hidegháborús" helyzet pedig, úgy tűnik, elkezdett fokozódni. Az amerikai Fed várhatóan hamarosan kamatot csökkent, de ugyanez várható a Bank of Japantól is. Az elemzők emellett úgy számolnak, hogy az eurójegybank idén ugyancsak még mélyebbre vághatja a régiós kamatokat, noha a most csütörtökön esedékes kamatdöntő ülésen a konszenzus szerint még nem lesz érdemi lépés.

Egyre jobban csúszunk bele egy olyan helyzetbe, amelyben mindenki gyengébb fizetőeszközt szeretne. Jelenleg egyetlen központi banknak sem áll érdekében a devizájának erősítése, és éppen ezért beszélhetünk devizapiaci hidegháborúról – hangsúlyozta Fels.

A piaci szereplők és az elemzők többsége egyébként úgy számol, hogy a Fed júliusban 25 bázisponttal csökkenti majd az amerikai irányadó kamatot. Ezt a lépést a piac lényegében biztosra veszi, és a kérdés ma már sokkal inkább az, mekkora esélye van idén egy további, 50 bázispontok kamatcsökkentésnek. A prognózisok szerint ugyanis szeptemberben jöhet még egy 25 bázispontos vágás, de az egyelőre nyitott, hogy lesz-e harmadik enyhítés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK