A Liget Budapest Projektnél az idei már az átadások éve lesz

Olof Palme Ház
Befejeződött az Olof Palme ház műemléki rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Jövő év közepéig az összes nagy beruházás elkezdődik a Városligetben, a fejlesztések kétharmada pedig már most épül, vagy elkészült, a Liget Budapest Projekt munkálatai jól haladnak, várhatóan 2022-re valamennyi új épület állni fog – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. 2019 egyértelműen az átadások éve lesz, hiszen májusban Orbán Viktor miniszterelnök átadta az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületét a múzeumi szakma képviselőinek, ezt követően pedig ősszel Millennium Házaként nyílik meg a felújított egykori Olof Palme Ház, bejárata előtt egy, a Városligetben újdonságnak számító Rózsakerttel.
Vágólapra másolva!

A miniszteri biztos elmondta, hogy a tervezett fejlesztések kétharmada már zajlik, és

ha ilyen ütemben haladnak, akkor 2022-re valamennyi új épület állni fog. 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik.

A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát. Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja a látogatókat" – tette hozzá Baán László.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa Fotó: Polyák Attila - Origo

Mit is adnak át idén?

Májusban Orbán Viktor miniszterelnök adta át Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Az épület átadását követően elindult a múzeumi technológia beépítése: a komplexumban jelenleg a műtárgyraktárak felszerelése zajlik, melynek keretében sínen gördülő polcos, fiókos és karos állványokat, illetve kihúzható képrácsokat szerelnek.

„Az ultramodern épület kiemelt fontosságú a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum számára, hiszen ezeknek az intézményeknek felbecsülhetetlen értékű, több mint 300 ezer darabos raktári anyagát fogja őrizni, végre ezekhez a nemzeti kincsekhez méltó, világszínvonalú körülmények között. A 20 milliárd forintos beruházás ezen nemzeti közgyűjtemények sok évtizedes gyűjteményi és raktározási problémáira jelent hosszú távú, megnyugtató megoldást" - mondta a miniszteri biztos.

Befejeződött az Olof Palme ház műemléki rekonstrukciója Forrás: Városliget Zrt.

Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is.

Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, a Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit,

később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg.

Épül a Magyar Zene Háza Forrás: Városliget Zrt.

Az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszótere készül a Ligetben, amelyet szintén most ősszel vehetnek birtokba a gyermekek. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13.000 négyzetméteren. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is.

A már átadott Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark mind nagyon népszerűek,

utóbbi látogatottsága átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is.

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően elkészült a komáromi Csillagerőd rekonstrukciója és bővítése is. Az épületrendszert és környezetét gyönyörűen felújították, mely kiegészült egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központtal, modern kiállítótérrel is. Itt a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszmásolati gyűjteményének jeles darabjai találnak majd otthonra.

A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz Forrás: Városliget Zrt.

A folyamatban lévő fejlesztésekről

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a folyamatban lévő projektelemek kapcsán úgy tájékoztatott, hogy 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre.

Az Olof Palme Ház Forrás: Városliget Zrt.

Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik.

A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók.

A Városliget Zrt. vezérigazgatója szerint fontos lépés a Városliget megújításában, hogy elkezdődött a parkban lévő, az elmúlt évtizedekben a zöldfelületet rovására megnövekedett beton- és aszfaltfelületek csökkentése is. Első lépésként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre,

csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak.

A teljes park felújítása során további több ezer négyzetmétert fognak visszazöldíteni a ligeti betonutak rovására.

VIDEÓ! 2019 az átadások éve – Nézze meg, hogyan halad Európa legjelentősebb komplex városrészfejlesztése a Liget Budapest Projekt!