Biztos, hogy jelentősen megváltoznak a Tesco hipermarketek

2019.07.23. 11:40

A nagyobb alapterülettől a kisebb eladótér irányába mozdul a Tesco a régióban, így minden valószínűség szerint Magyarországon is. Ez persze nem azt jelenti, hogy átépítik most üzemelő hipermarketeiket, legalábbis nem az épületre vonatkozóan. Matt Simister, a vállalat közép-európai vezérigazgatója beszélt a várható változásokról a Magyar Nemzetnek.

A magyar piacon vezető multinacionális áruházlánc ismertette új üzletpolitikáját, amely a nagy alapterületű áruházak stratégiai átalakításáról szól.

"Az alaptendencia szerint a magyarországi élelmiszer-eladások folyamatosan mozdulnak el a nagyobb alapterületű hipermarketek felől a kisebb egységek felé" - jelezte a vezérigazgató. Majd elmondta: "Reagálva az igényekre: a nagy áruházakban megszüntetjük a nem jól teljesítő területeket, mint a például a műszaki termékek értékesítését. Ezzel a változtatással elérjük, hogy a vásárlók számára sokkal hatékonyabban működjön a Tesco, és az üzemeltetés is jobban megérje gazdasági szempontból."

A vezérigazgató közölte azt is, úgy tapasztalják, hogy a vásárlók a jó ár-érték arányt keresik a leginkább, és 

a közepes méretű, könnyen elérhető áruházakat részesítik előnyben a gyakori vásárlásokhoz. 

Ezért a Tesco áruházakban a jövőben még nagyobb hangsúlyt kap a hazai, kiemelt minőségű friss áru, a száraz- és a vegyi áru, a saját márkás termékek. Ezeket egészítik ki szezonális termékek kínálatával, valamint kényelmi szolgáltatásokkal.

Matt Simister a budaörsi hipermarketüket említette példának.

Vásárlók egy brit TescóbanForrás: Getty Images/2009 Getty Images/Oli Scarff

A korábban 16 ezer négyzetméteres áruház Tesco használta eladótere 6300 négyzetméterre csökkent, a többi részen divatmárkák, posta, gyógyszertár, pénzváltó kapott helyet. 

Sokkal vonzóbb a szinte bevásárlóközponttá átalakult hipermarket a vásárlóknak, akik az egyes márkák miatt is célirányosan érkeznek"  - mondta a vezető, hozzátéve, hogy a felszabadult eladótér egy részét bérbe adják.

Ismertette azt is, már 2015-ben megkezdődött a hipermarketek átalakításának előkészítése és lebonyolítása, minek köszönhetően sokat javult a nyereségességük.

A vezérigazgató elmondta, hogy a magyarországi lánc különösen eredményes volt a teljesítmény szempontjából a nemzetközi hálózat többi tagjával összehasonlítva is.  Kifejtette, hogy elkötelezettek a hazai jelenlét erősítése mellett: jelenleg a magyar lakosság 75 százalékát érik el, ami meglátása szerint nem új áruházak nyitását, hanem a meglévő áruházak nyújtotta vásárlói élmény javítását indokolja. Elhangzott az is, hogy a saját márkás termékek a teljes kínálat nagyjából 33 százalékát teszik ki, míg az Egyesült Királyságban - a cég anyaországában - ez 50 százalék. Matt Simister szerint ezen a téren is van még fejlődési lehetőség.

Ahogy az Origo korábban megírta, az idei vállalati közgyűlésen is elhangzott, hogy a Tesco elkötelezett a régiós, és így a magyarországi jelenlét mellett. Beszámoltunk arról is, hogy a vállalat egy, ezen a területen működő kiskereskedelmi partnerrel, a Media Markttal közösen képzeli el számos áruházában a műszaki cikkek kereskedelmét, a működési modellről ebben a cikkben lehet olvasni.