Egyre nagyobb a nyomás a kínai iparon

Yingli
--FILE--Chinese employees work at the manufacturing line of PV modules at the plant of Tianjin Yingli solar Group in Tianjin, China, 12 March 2013. Stronger domestic demand helped Chinas factory activity to rebound in March, with new orders up sharply in a sign that the underlying economic recovery is strong enough to weather any risks from patchy export performance, surveys showed on Monday (1 April 2013).Chinas official manufacturing purchasing managers index (PMI) released by the National Bureau of Statistics rose to an 11-month high of 50.9 in March, above the 50-point level that indicates growth on the month, but below a Reuters poll consensus forecast of 52.0.A separate survey by HSBC showed its final PMI climbing to 51.6 last month, roughly in line with a flash reading of 51.7 and up from Februarys 50.4.The twin PMI surveys suggest the speed of revival in the worlds No. 2 economy may not be as brisk as some think, as unsteady foreign demand for Chinese exports remained a constraint.
Vágólapra másolva!
A kínai iparig minisztérium szerint „fáradtságos erőfeszítésekre" lesz szükség ahhoz, hogy a kínai ipar elérje az idei termelési célokat. A kereskedelmi protekcionizmus ugyanis akkora nyomást helyez az exportra, hogy az beárnyékolja a világ második legnagyobb gazdaságának kilátásait.
Vágólapra másolva!

A világkereskedelmi feszültségekből adódó gyenge export mellett a folyamatban lévő reformok és az ország iparának átalakítása is erőteljes kihívásokat jelent a kínai ipar számára – mondta egy pekingi konferencián Hszin Guobin, Kína iparügyi és információs technológiai minisztere.

A kínai gazdasági növekedés egyébként 6,2 százalékos volt az idei második negyedévben, ami 27 éve a leglassabb ütemnek számított. A lassulás mögött elsősorban a hazai kereslet gyengélkedése, illetve az USA-val folytatott kereskedelmi háború negatív következményei álltak.

Nem lesz könnyű elérni a kormány által kitűzött növekedési célokat Forrás: AFP/Liu Jin

Peking korábban közölte, a hivatalos cél szerint idén 6,0-6,5 százalékkal kellene bővülnie a GDP-nek, amit támogatnak a folyamatos kormányzati élénkítések is.

Az ipari termelés esetében a vezetés 5,5-6,0 százalékos célt tűzött ki 2019-re.

Az ipari kibocsátás azonban májusban, éves alapon, 5,0 százalékra lassult, ami 17 éves mélypontnak számított. Júniusban azonban már kedvezőbb volt a kép, akkor 6,3 százalékos volt az ipari kitermelés-növekedés. Az elemzők azonban továbbra is bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy fenntartható-e a mostani növekedési ütem, ahogy a gyárakkal készült felmérések alapján folyamatosan csökkennek az új megrendelések.

Az idei első félévben 6 százalékos volt az ipari kibocsátás bővülése, és a miniszter kiemelte,

Kínának igen komoly kihívásokkal kell szembenéznie, ahogy stabilizálni kívánja a kitermelését.

A legnagyobb problémát elsősorban az ipari termékek exportjának zsugorodása jelenti.

Az export visszaesése miatt szenved a kínai ipar Forrás: AFP/Imaginechina/Xie zhengyi

Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a kereskedelmi konfliktus hatására számos kínai cég is visszafogta a hazai aktivitását, vagy egyenes külföldre telepített át termelési egységeket. Ezzel együtt a külföldi vállalatok is igyekeznek reagálni a nehézségekre, ami sokszor költözést jelent. Kanton déli részéről például 588 külföldi termelő vitt át termelési egységeket Vietnámba, Malajziába vagy Thaiföldre. Ez azonban még nem jelent túl nagy érvágást a régiónak, mivel a külföldi feldolgozóipari cégek csupán 1,44 százalékát teszik ki.

Mindazonáltal nem véletlen, hogy a minisztérium hivatalos közleményben is jelezte,

Peking enyhíteni szeretné a nyomást a vállalatokon, hogy azoknak ne kelljen elköltözniük,

illetve a kormány támogatni kívánja a kínai vállalatokat abban, hogy ellenállóbak legyenek a sokkhatásokkal szemben.