Miközben számos cégvezetőt bírálnak azzal, hogy irreálisan nagy fizetést visznek haza, vannak olyanok is, akik lényegében lemondtak a fizetésükről. Íme, egy lista azokról a sztárokról, akik maximum 1 dollárért vezetik a vállalataikat. Igaz, máshonnan van bevételük bőven.

Noha számos sztár cégvezető gyakorlatilag lemondott a fizetéséről, és maximum 1 dolláros éves fizetést kap a vállalatától, nagy tévedés lenne azt gondolni, hogy ettől nem lenne óriási a jövedelmük. A Business Insider által összegyűjtött vállalatvezetők ugyanis évente milliókat vagy akár milliárdokat keresnek, főként a részvényeiken keresztül.

Larry Page és Sergey Brin (Google)

A Google hivatalos adatai szerint a vállalat két alapítója még 2004-ben kérte, hogy csökkentsék a fizetéseiket évi 1 dollárra. Azóta egyébként a menedzsment többször is ajánlott nekik különböző kompenzációkat, de Page és Brin ezeket mindig visszautasította.

Noha a két társalapító nem vesz fel se készpénz-, se részvénybónuszt a teljesítménye után, messze nem kell félteni a megélhetésüket. Page becsült vagyona ugyanis jelenleg 34,9 milliárd dollár, míg Briné 34,3 milliárd.

Jack Dorsey (Twitter)

A Twitter idei adatközlése szerint a közösségi média cég vezérigazgatója, Jack Dorsey, mindössze 1,40 dolláros fizetést kap a vállalattól.

Ez azonban valószínűleg nem rázza meg túlságosan Dorsey anyagi helyzetét, akinek becsült nettó vagyona 5,4 milliárd dollár körül van.

Dorsey egyébként tavaly már egy fizetésemeléssel keresett 1,40 dollárt. A vállalat dokumentációja szerint ugyanis 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben egyáltalán nem kapott fizetést, majd nulláról emelték meg 2018-ban 1,40 dollárra a bérét. Dorsey egyébként semmilyen más kompenzációt sem kap a munkájáért.

Jack Dorsey, a Twitter alapítójaForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Az 1,40 dollár azonban szimbolikus is lehetett, mivel a Twitter azzal vált eredetileg híressé, hogy a mikroblog bejegyzések maximális terjedelme 140 karakter volt – ezt egyébként 2017-ben bővítették ki 280 karakterre.

Larry Ellison (Oracle)

Ahogy a korábbi években, tavaly is csupán 1 dolláros fizetést vitt haza Larry Ellison, az Oracle korábbi alapítója, ma elnöke és technológiai vezetője. A hivatalos papírok szerint Ellison 2011 óta tartja az 1 dolláros szokását. Ellison becsült nettó vagyona azonban 56,9 milliárd dollár.

Érdekesség, hogy mindeközben a két vezérigazgató tavaly egyenként 950 000 ezer dolláros fizetést vett fel, és ehhez jöttek még az egyéb juttatások is. Az ő fizetésük viszont 2014 óta (mióta hivatalba léptek) nem változott.

Elon Musk (Tesla)

Tavaly a Tesla adatközlése szerint Elon Musk hivatalosan a kaliforniai minimálbérnek megfelelő fizetést kap. Musknak több cége is van, és a nettó összvagyona 19,4 milliárd dollár, azonban ennek jelentős része nem fizetésből származik. Főleg úgy, hogy Musk valójában fel sem veszi a bérét.

Elon Musk a minimálbért sem veszi felForrás: AFP/Brendan Smialowski

Musk helyzete azonban igen bonyolult a Tesla élén. Vezérigazgatóként ugyanis jelentős kompenzációban részesülhetne a teljesítmény után, de hacsak a vállalat nem valamilyen gigászi célt tűz ki maga elé, akkor Musk valószínűleg személyesen nem profitál a kisebb sikerekből.

Mark Zuckerberg (Facebook)

A Washington Post értesülései szerint

a Facebook vezérigazgatója 2013-ban lépett be az 1 dolláros fizetéssel rendelkező cégvezetők klubjába. Ezzel együtt Zuckerberg szintén nem vesz fel extra bónuszokat, azonban a részvényeit megtartotta.

A közösségi média óriás alapítója azonban messze nem szűkölködik. Zuckerberg nettó összvagyonának becsült mértéke ugyanis majdnem eléri a 74 milliárd dollárt.