Ennyit még sohasem fizettek egy edzőcipőért

Nike Moon Shoe, cipő
Vágólapra másolva!
Rekordáron, 437 500 dollárért (128 millió forintért) kelt el egy pár 1972-es Nike futócipő egy New York-i árverésen.
Vágólapra másolva!

A kézzel készült Moon Shoe elnevezésű Nike futócipőt Bill Bowerman atlétikaedző, a Nike társalapítója tervezte az 1972-es olimpiára a futók számára.

A kollekcióból mindössze 12 pár készült, a most elkelt cipő a Sotheby's tudomása szerint az egyetlen, amely úgy maradt meg, hogy soha nem hordták.

Az aukciós ház hangsúlyozta, hogy a cipőért kifizetett összeg mindenképpen rekordnak számít, soha ennyit nem adtak egy pár futócipőért. A vásárló Miles Nadal kanadai befektető és autógyűjtő volt, aki előző héten 850 ezer dollárt (248 millió forintot) fizetett 99 pár ritka, korlátozott számban készült sportcipőért a Sotheby's kínálatából.

Nike Moon Shoe Forrás: Sotheby's

Nadal közleményében "a sporttörténet és a popkultúra valódi műtárgyaként" méltatta a megvásárolt sportcipőt. Mint hozzáfűzte, az a terve, hogy a cipőt és a többi 99 sportcipőt, amelyet a múlt héten egy privát tranzakció keretében szerzett be, torontói magán autómúzeumában fogja kiállítani.

A nyilvános árverésen egy sportcipőért valaha eddig kifizetett legnagyobb összeg 190 373 dollár volt:

azt 2017-ben Kaliforniában egy pár, Michael Jordan által viselt és aláírt Converse-cipőért adták. A sztárkosaras az 1984-es olimpiai kosárdöntőben játszott a cipőben.