Bebizonyították, hogy nem is környezetbarát a lebomló bambuszpohár

2019.07.24. 11:50

Nem környezetbarát és ártalmas lehet az egészségre a papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett bambuszpohár – közölte a termékek tesztelésével foglalkozó egyik német szervezet, a Stiftung Warentest.

Lesújtó a kísérletek eredménye, amely a Test magazin augusztusi számában jelenik meg.

A többször használatosnak szánt, 12 különféle bambuszpohár közül egyetlen egy ment csak át a teszten, négy esetében a gyártó félrevezető módon állította, hogy a termék biológiailag lebomló, és nem terheli a környezetet, illetve azt sem tüntették fel, hogy a pohár milyen anyagokat tartalmaz.

IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Elisanth_/Elisanth_

A vizsgálatoknál kiderült, hogy öt pohár esetében az egészségre káros anyagok olvadnak ki belőlük a forró ital hatására. Kettő pedig teljesen megbukott a teszten; a megjelölése is félrevezető vagy hiányos volt, és egészségre ártalmas anyagok is kerültek a benne lévő italba.

Mindkét probléma forrása ugyanaz az anyag, a melamingyanta. A szervezet emlékeztetett arra, hogy a bambuszból önmagában nem lesz pohár, a bambuszt porrá őrlik vagy rostokra bontják, majd melamingyantával keverik össze, hogy formázható legyen.

A Stiftung Warentest aláhúzta, hogy a melamingyanta melaminból és formaldehidből áll, és egészen addig teljesen ártalmatlan, míg 70 Celsius foknál forróbb italt nem töltenek bele. A Test magazin 3 százalékos ecetsavat melegített és tartott 70 Celsius fok fölötti hőmérsékleten minden pohárban hétszer, hogy így szimulálják egy olyan enyhén savas és forró ital jelenlétét, amilyen a kávé. A harmadik és a hetedik alkalom után vizsgálták minden folyadék melamin- és formaldehidtartalmát.

IllusztrációForrás: AFP/Johannes Eisele

Hét pohárnál azt találták, hogy a folyadékban a melamin szintje meghaladta az uniós egészségügyi határértéket a hetedik melegítés után is. A formaldehid szintje is magas volt, de az uniós határérték fele alatt maradt. A melamin a gyanú szerint húgyhólyag- és vesebántalmakhoz vezethet. A formaldehid pedig bőr-, tüdő- és szemirritációt, belélegzés esetén pedig légzőszervi rákos megbetegedést is okozhat.
Ugyanebből az okból a bambuszpoharakat mikrohullámú sütőbe sem szabad betenni. Erre a legtöbb termék csomagolásán egyáltalán nem figyelmeztetik a fogyasztókat.

A legtöbb poháron az szerepel, hogy a bambusz természetesen lebomlik, a pohár nem szennyezi a környezetet és újrahasznosítható. A Test magazin kiemelte, hogy ez a bambuszra igaz is, ám a bambuszpoharak nem csak bambuszból, hanem műanyagból is állnak, és a műanyag miatt a pohár egyáltalán nem bomlik le, és nem is bontható összetevőire, így az egyetlen módja a hulladék megsemmisítésének az elégetés. A környezettudatos vásárlók biztosan nem erre gondolnak, amikor azt látják a termékre írva, hogy környezetbarát pohár, meg hogy óvja a környezetet" – jegyezte meg a Test.

A magazin megállapította, hogy ezeket a poharakat nem lett volna szabad forgalomba hozni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK