A faanyag lehet az építészet jövője

illegális fakitermelés ILLUSZTRÁCIÓ
A forwarder collects tree trunks cut in the forest of Bialowieza. Polish authorities give the pretext of containing damage caused by a spruce bark beetle infestation and to fight the risk of forest fires. Actually, the wood is for sale. Bialowieza, Poland - October 7, 2017. Une chargeuse ŕ bois récupčre les troncs d'arbres coupés dans la foręt de Bialowieza. Les autorités polonaises prétextent sauver la foręt du scolyte qui a infesté les épicéas et prévenir des risques d'incendie. En réalité le bois est destiné ŕ la vente. Bialowieza, Pologne - 7 octobre 2017.
Vágólapra másolva!
Számos építész választja a fát a beton és az acél helyett, mert környezetbarát, fenntartható, és az építkezés költségei is csökkenhetők vele – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A faházak a betonépületekhez képest 20 százalékkal kevesebbet nyomnak, így nincs szükség nagy mennyiségű alapra, valamint minimálisra csökken az acél iránti igény is – mondta Andrew Waugh építész a faszerkezetek használatáról.

Illusztráció Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A beton és az acél az építkezéseknél ugyanakkor jelentős környezeti megterhelést jelent.

A beton a világ szén-dioxid kibocsátásának mintegy 8 százalékáért felelős, miközben a bányászat rendkívül nagy mértékben használ vizet.

Waugh-hoz hasonlóan számos építész használ fát, mint elsődleges építő anyagot.

Éventa az Egyesült Királyságban épülő új lakások 15-28 százaléka készül faszerkezettel,

és így egymillió tonna szén-dioxidot nyel el. Ha az építkezéseknél ennél nagyobb mennyiségben használnának fát, ez a mennyiség akár megháromszorozódna.

Ez a szám pedig tovább növekedhet, ha az ipari eljárások során is több, fából készülő innovatív rendszert használnának.

Illusztráció Forrás: AFP/Hans Lucas/Benjamin Filarsk

Ilyen innováció az 1990-ben megalkotott CLT laminált faanyag, aminek lényege, hogy három rétegnyi fát ragasztanak össze, és mindegyik réteg merőleges a másikra, így sokkal nagyobb terhelést bír el. Ráadásul az Ausztriában előállított CLT faanyag készítéséhez biomasszából nyerik az energiát.

Az Amazon új, minneapolisi központjában már a CLT-hez hasonló faanyagot használnak.

A szén-dioxid kibocsátás csökkentésének egyik fenntartható módja, erdők telepítése és a fa építőanyagként való felhasználása. Az erdőgazdálkodási tanács (FSC) által igazolt erdőkben minden kivágott fa helyett kettő vagy három fát ültetnek, vagyis minél nagyobb a kereset a fára, annál több fiatal facsemetét ültetnek, amelyeknek viszont sokkal nagyobb a szén-dioxid igénye, mint az idősebbeknek.