A kínai cégek hosszú éveken keresztül az USA-ban dobták tőzsdére a részvényeiket, és nem Kínában vagy Hongkongban. Most azonban az Alibaba Hongkongot választotta egy részvénykibocsátáshoz, és részben a kereskedelmi háború miatt számos más kínai vállalat is követheti a példáját.

Közel öt évvel azt követően, hogy az Alibaba kínai e-kereskedelmi óriás végrehajtott egy 25 milliárd dolláros kezdeti nyilvános részvénykibocsátást (IPO), a cég most egy második részvénykibocsátásra készül Hongkongban. Az elemzők pedig úgy látják, az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus miatt sokan követhetik a példáját.

A leginkább érintett szektor a technológia lehet, ahol igencsak kétséges, hogy alakul majd a két nagyhatalom viszonya. Ez pedig eltántoríthatja a kínai vállalatokat attól, hogy egy ilyen bizonytalan időszakban épp az amerikai piacra lépjenek be – így pedig Kína és Hongkong már sokkal vonzóbb.

Ráadásul egyre gyakoribbak lehetnek az Alibaba akciójához hasonlító kettős részvénykibocsátások, vagyis hogy egy cég egyszerre több ország tőzsdéjén is jelen van a papírjával. Ezt a leginkább olyan kínai piacvezető társaságok hajthatják végre, melyek jól ismert hazai nevek, és stabil profitokkal rendelkeznek. A lehetséges nevek között felmerülhet például a JD.com, a CTrip vagy a Baidu is, melyek részvényeivel egyaránt kereskednek jelenleg New Yorkban a Nasdaqon is – mondta a CNBC-nek Kevin Leung, a Haitong International Securities befektetési vezetője.

A kínai cégek számára egyre vonzóbb a hongkongi és a kínai tőzsdeForrás: AFP/Philippe Lopez

Az sem mellékes azonban, hogy a szélesebb értelemben vett kínai piac önmagában is egyre kedvezőbb helyszín a vállalatok számára. A kínai befektetők ugyanis a nemzetközi porondon is egyre relevánsabb szereplőknek számítnak, ráadásul a tőkemozgatások szempontjából is egyszerűbb helyszínnek számít Kínában vagy Hongkongban részvényeket kibocsátani egy kínai cég számára. A cégek korábban sokkal kevésbé bíztak a kínai befektetők „minőségében" a nemzetközi szereplőkhöz képest, azonban ez a szakadék folyamatosan szűkül – tette hozzá Leung.

Mi több, a formális feltételek is egyre jobbak a térségben. Hongkong az elmúlt időszakban lazított a korlátain, és megnyitotta az utat a második részvénykibocsátás lehetősége előtt, míg Kínában éppen nemrég nyílt meg egy új, elsősorban technológiai papírokat tömörítő börze.

Vannak azonban olyan elemzők is, akik arra figyelmeztetnek,

az már problémát jelenthet, ha túl sok vállalat kezd bele kettő részvénykibocsátásba, és tömegével jelennek meg a kínai cégek például Hongkongban. Az Alibabának most könnyű dolga van, mert a befektetők világszerte elég jól ismerik a társaságot, de kisebb vállalatok esetében a piac már nem biztos, hogy támogatná a tömeges részvénykibocsátást.