A megújuló energiát használják legtöbben Németországban

2019.07.25. 13:40

Az új adatok szerint a megújuló energiaforrások – napenergia, szél- és vízerőmű, biomassza – több villamos energiát termeltek az országban, mint a szén- és az atomerőművek együttvéve – írja az Independent.

A megújuló energiaforrások az ország villamosenergia-termelésének 47,3 százalékát tették ki 2019 első hat hónapjában, míg 43,4 százaléka származott a szén- és atomerőművekből.

IllusztrációForrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhao Ge

A Fraunhofer Intézet júliusban közzétett adatai szerint mintegy 15 százalékkal kevesebb szén-dioxidot termeltek így, mint az előző év azonos időszakában. Ugyanakkor számos kutató úgy véli, ehhez hozzájárult a kedvező időjárás, valamint „piacvezérelte események" is.

Fabian Hein, az Agora Energiewende testülettől elmondta a Deutsche Welle-nek, hogy

a szélenergia 20 százalékos növekedése az idei év különösen szeles időjárásának volt köszönhető.

Eközben a napelemek villamosenergia-termelése hat százalékkal, a fölgáz tíz százalékkal növekedett, míg az atomenergia termelése változatlan maradt. A feketeszén felhasználása 30 százalékkal csökkent 2018 első félévéhez képest, viszont lignitből csak 20 százalékkal égettek el kevesebbet.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Wan Shanchao

Viszont ugyanebben az időszakban a földgáz villamosenergia-termelése tíz százalékkal emelkedett.

A kormányzati adatok szerint 2018-ban a zöld energiaforrások a német villamosenergia-fogyasztás 40 százalékát adták.

Németország 2022-ig fokozatosan le akarja állítani atomerőműveit, részben a megújuló energiatörvény (EEG) miatt, amelyet tavaly éppen a fogyasztók költségcsökkentésének érdekében átalakítottak.

Németország azonban továbbra is nagy mértékben támaszkodik a szénre, a gázra és a lignitre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK