Ötmilliárd dolláros büntetést fizet a Facebook

facebook
A Facebook logo is seen on a large screen in this photo illustration on 29 June, 2017, in Bydgoszcz,Poland . (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Ötmilliárd dollár (1462,5 milliárd forint) pénzbüntetést kell megfizetnie és felül kell vizsgálnia a felhasználók személyiségi jogaival kapcsolatos szabályozását a Facebook közösségi portálnak – közölte az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC).
Vágólapra másolva!

A bírság a legmagasabb összegű, amelyet valaha is kiszabtak egy technológiai vállalatra a fogyasztók személyiségi jogainak megsértése miatt – tette hozzá az FTC.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A Facebook ügyében tavaly kezdődött a vizsgálat,

amely feltárta, hogy akár 87 millió felhasználó adataihoz is hozzáfért a Donald Trump amerikai elnök 2016-os kampányában dolgozó Cambridge Analytica londoni székhelyű tanácsadó cég.

A személyiségi jogokra vonatkozó új szabályozás keretében az FTC elrendelte, hogy a Facebook állítson fel független személyiségi jogi bizottságot, amelynek meg kell akadályoznia, hogy Mark Zuckerberg, a közösségi portál vezérigazgatója "korlátlan ellenőrzést" gyakoroljon a személyiségi jogokkal kapcsolatos döntések terén.

A szabályozásnak javítania kell az adatfelhasználás átláthatóságán is, így például a Facebooknak egyértelműen el kell számolnia azzal, mire használja fel az arcfelismerő technikát, és meg kell szereznie hozzá a felhasználók beleegyezését.

A szabályozás megtiltja a Facebooknak, hogy más szolgáltatások jelszavait kérje a regisztráláskor, és reklámcélokra használja fel a biztonsági okokból kért telefonszámokat.

Illusztráció Forrás: Pixabay

A szabályok értelmében a Facebooknak fokozottabban kell felülvizsgálnia a harmadik felek alkalmazásait,

így nem léphet üzleti kapcsolatba olyan alkalmazásfejlesztőkkel, amelyek nem tartják be az adatkezelési szabályokat vagy nem tudják megindokolni, miért van szükségük a felhasználó adataira.

A Facebook 2019 első negyedévében már félretett 3 milliárd dollárt az adatkezelési botrány miatt várható büntetés kifizetésére.

A cég 100 millió dollárt költ az Értékpapír- és Tőzsdebizottsággal (SEC) közös vizsgálatra is – közölte Zuckerberg a Facebookon közzétett közleményében. A tőzsdefelügyelet azzal vádolta meg a közösségi portált, hogy

túl későn tájékoztatta a befektetőket a Cambridge Analyticával kapcsolatos adatvédelmi botrányról.

Mark Zuckerberg, a cég vezérigazgatója Forrás: AFP/Ludovic Marin

Zuckerberg hozzátette, hogy a Facebook kész "nagyobb szerkezeti változtatásokat" végrehajtania a termékeit, illetve a cég működtetését illetően.

Az FTC azt is bejelentette, hogy a Cambridge Analytica ellen is folytat eljárást. A cég volt főnöke és a Facebook-felhasználók adatait begyűjtő alkalmazás fejlesztője egyaránt vállalták, hogy elfogadják a jövőbeli üzleti tevékenységük korlátozására és az általuk begyűjtött bármilyen személyes adat törlésére, illetve megsemmisítésére vonatkozó rendelkezéseket. A cég egyébként csődöt jelentett.