A Boeing teljesen leállhat a 737 Max gyártásával

2019.07.25. 15:30

A Boeing történetének legnagyobb negyedéves veszteségéről adott jelentést. A vállalat összesen 3,4 milliárd dollárt bukott a második negyedévben, javarészt a legnépszerűbb típusuk, a 737 Max problémái miatt.

Továbbra is világszerte a földön rostokolnak a Boeing 737 Max repülőgépek. Amennyiben a helyzet nem változik meg rövid időn belül, a repülőgépgyártó figyelmeztetett, hogy szüneteltetheti, de akár teljesen le is állíthatja a 737 Max gyártását.

Dennis Muilenburg, a Boeing főnöke elmondta, hogy továbbra is igyekeznek megoldani a 737 Max-szal kapcsolatban felmerült gondokat, azonban nagyon valószínűl, hogy inkább újragondolják a típus gyártásának stratégiáját.

Hozzátette, hogy ha a közeljövőben sem szállhatnak fel a 737 Max gépek, akkor tovább fogják csökkenteni a típus gyártását, és végső soron teljesen le is állíthatják azt. A Boeing ezen típusa már március óta nem szállhat fel, miután az Ethiopian Airlines egyik gépe lezuhant és 157 ember az életét vesztette.

Boeing 737 MAXForrás: Youtube/Boeing

Öt hónappal korábban a Lion Air 737 Max gépe is hasonlóan szerencsétlenül járt, akkor 189-en haltak meg. A hatóságok még vizsgálják a két légi balesetet, amelyek egy szoftverhiba miatt történhettek.

A Boeing állítólag már egy ideje dolgozik a probléma megoldásán, de továbbra is a hatóságok engedélyére várnak. A két baleset után a 737 Max gyártását havi 52-ről havi 42-re csökkentették. A már legyártott gépek kiszállítását is leállították, ez pedig komoly pénzügyi terhet jelent a vállalatnak.