A rekord negyedév sem segített a Teslán

2019.07.25. 14:01

A Tesla több autót gyártott és szállított le 2019 második negyedévében, mint korábban bármelyik három hónapos időszakban, de úgy tűnik a rekord sem elegendő ahhoz, hogy nyereséges legyen az elektromos autógyártó.

Összességében 408 millió dollárt bukott a Tesla az idei év második negyedévében, ami még mindig sokkal jobb eredmény, mint az első negyedévben felmutatott 702 millió dolláros veszteség, de a 2019-ben így is 1 milliárd dollár fölött van már a cég vesztesége.

A Tesla nemrég bejelentette, hogy 15 év után távozik a cégtől J. B. Straubel technológiai igazgató, aki ugyan hivatalosan nem, de Elon Musk a Tesla társalapítójának tekinti. Straubel távozása hatalmas veszteség az elektromos autógyártó számára, viszont úgy tűnik, hogy a Model 3 lehet az, amely kihúzza a céget a nehéz pénzügyi helyzetből.

illusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Dycj

A második negyedévben 6,2 milliárd dollár bevételt szerzett a Tesla, a három hónapos időszakot pedig 5 milliárd dollárnyi készpénzzel zárták, amelyre eddig szintén nem volt még példa. Az 5 milliárd dollárból 2,7 milliárdot egy májusi tőkeemelés során szerzett a cég.

A Tesla egyik komoly problémája, hogy a Model S és a Model X eladásai stagnálnak, pedig ezen régebbi modellek sokkal több profitot termelnek eladott autónként, viszont az emberek inkább az olcsóbb Model 3-as iránt érdeklődnek. A Tesla eddig átlagosan 20,2 százaléknyi bevételt szerzett az eladott autók után, ez viszont a Model S és a Model X eladásainak visszaesése után 18,9 százalékra csökkent.