Az Egyesült Államokban már az egymást követő ötödik évben őrzi a vezető szerepét a Colorado államban található Boulder, mint az ország legstabilabb ingatlanpiaca. Egy friss elemzés szerint itt gyakorlatilag kizárt, hogy csökkenjenek az árak.

Van egy város az USA-ban, amelynek olyan stabil az ingatlanpiaca, hogy az elmúlt évtizedek adatai alapján konkrétan nulla százalék esély van arra, hogy csökkenjenek az ingatlanárak. A Colorado államban található Boulderről van szó, amely immáron ötödik éve számít az Egyesült Államok legstabilabb ingatlanpiacának.

Boulder egyébként nagyjából 100 ezer lakossal rendelkezik, viszont a város ingatlanárai 1994 óta már 268 százalékkal emelkedtek – derül ki a SmartAsset felméréséből.

Colorado azonban általában is igen erős az amerikai ingatlanpiacon. Boulder mellett ugyanis az állam két másik városa is felkerült az idei top10-es listára. A negyedik helyre Fort Collins, míg a nyolcadikra Denver futott be. Texas állam szintén három várossal képviselteti magát: Midland a második, Austin a harmadik, míg Houston a kilencedik lett.

San Franciscóban már túl forró lett az ingatlanpiacForrás: Photononstop/Brigitte Merle / Photononstop/Brigitte Merle

A kutatás az elmúlt 25 év hivatalos ingatlanpiaci adatait vetette összes 358 amerikai városi térségben, majd két szempont alapján történt meg az értékelés. Az egyik az ingatlanárak növekedése, a másik pedig annak a valószínűsége, hogy egy ingatlantulajdonos a vásárlása utáni egy évtizedben tapasztalhat-e legalább 5 százalékos árcsökkenést.

Az elmúlt évhez képest az élvonal nem változott, azonban a top10-es listából három város is kiesett. Az elemzést készítők szerint nem meglepő, hogy a lista élvonalában nincsenek hatalmas mozgások, mivel egy stabil ingatlanpiachoz konzisztens teljesítmény szükséges. Két izgalmasabb mozgás azonban történt. San Francisco és San José idén holtversenyben szerezték meg a hatodik helyet, míg tavaly az előbbi a 13., utóbbi pedig a 15. helyezést érte el.

A két kaliforniai város kapcsán azonban az elemzés külön figyelmeztetett arra, hogy hamarosan nagyobb negatív korrekciók is jöhetnek a piacaikon. Az elmúlt években ugyanis olyan irreális csúcsokra futottak az árak ezekben a városokban, hogy azokat már a kereslet csökkenése nyomhatja le.