Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök elrendelte az állami szerencsejáték-szervező cég tevékenységének határozatlan időre történő felfüggesztését, mert olyan jelentéseket kapott, miszerint óriási a korrupció a jótékonysági célú szervezetnél - jelentette be szombaton az elnök szóvivője.

A PCSO állami cég szervezi az országos és kisvárosi lottókat, valamint egyéb szerencsejátékokat, azok bevételeiből pedig egészségügyi és jótékonysági programokat finanszíroznak. Azonnali hatállyal felfüggesztették a PCSO által kiadott koncessziós engedélyeket is - közölte a szóvivő.

Az elnök jelentéseket kapott arról, hogy a PCSO-nál "hatalmas összeesküvéseket szőttek a kormány becsapására, jogos részesedésétől való megfosztására,ezáltal elzárva a lakosságot a számára létfontosságú szolgáltatásoktól" - mondta.

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke a rendőrség és a hadsereg erőivel záratta be a lottózókat országszerte, korrupció miattForrás: AFP/Noel Celis

Az elnököt felháborították ezeknek a tolvaj gazembereknek a machinációi, kielégíthetetlen mohósága és jóvátehetetlen bűnei - tette hozzá.

A PCSO kioszkjait a rendőrség és a hadsereg segítségével zárják be országszerte.

Duterte már márciusban elbocsátotta a PCSO vezérigazgatóját, miután egy kongresszusi vizsgálat megállapította, hogy súlyos visszaélések történtek az állami cégnél. Ígérete szerint most további vizsgálatokat fognak elvégezni.

A PCSO vezetése fogadkozott szombaton, hogy pert indít az elnök ellen intézkedése miatt.