Arany, ezüst, bitcoin: mibe menekítik pénzüket a befektetők?

2019.07.29. 18:36

Miközben a részvénypiacok új csúcsokat ütnek meg, számos befektető elkezdett fedezékbe húzódni, félve egy közelgő összeomlástól. Az elemzők azonban abban már nem értenek egyet, hogy melyik a legjobb menedékeszköz a piacon.

Amikor tavaly novemberben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elkezdett lazább hangot megütni (vagyis kilátásba került egy újabb kamatcsökkentés), számos befektető kezdett aranyat és bitcoint vásárolni, aminek következtében mindkét eszköz ára emelkedésnek indult. Ezzel szemben az ezüstöt mintha elfelejtették volna a befektetők, azonban ez még nem jelentette azt, hogy a nemesfém ideje leáldozott.

Az ezüst ugyanis gyakran követi az arany felfutását, és az elmúlt hetekben már láthattuk is, hogy megkezdődött a drágulás – mondta a CNBC-nek egy veterán kereskedő, Jim Iuorio, aki a TJM Institutional Services ügyvezető igazgatója.

Felragyoghatnak a nemesfémek?Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Pavel Lisitsyn

Manapság azonban igen izgalmas a helyzet a három nagy menedékeszköz életében, mivel most derül ki, mekkora a befektetők bizalma az aranyban, az ezüstben és a bitcoinban. Az arany idén már közel 11 százalékot erősödött, és ennek a menetelésnek a jelentő részét az elmúlt három hónapban hozta össze. Az ezüst több mint 9 százalékot izmosodott az elmúlt három hónapban, és a múlt héten már az egymást követő harmadik hetet zárta drágulással. Végül a bitcoin ebben az évben 150 százalékot meghaladó erősödést produkált, mindazonáltal az elmúlt hetekben komoly kilengések voltak pozitív és negatív irányba egyaránt.

A legnépszerűbb kriptovaluta hirtelen igen komoly mozgásokba kezdett az elmúlt időszakban, és néhány hete az is előfordult, hogy mindössze egyetlen perc alatt 3000 dollárt zuhant a bitcoin árfolyama. Éppen ezért Iuorio számára a bitcoin kiesik mint vonzó menedékeszköz. Az ezüst csak elég nehezen tudott elkezdeni ralizni, vagyis maradna az arany. A sárga nemesfémtől pedig az sem tántorítja el a szakértőt, hogy vele egy időben az amerikai dollár ereje is megugrott. Korábban is volt példa ugyanis arra, hogy a zöldhasú és az arany együtt meneteljen.

Elsőre egyébként meglepő lehet, hogy a bitcoin miért merülhet föl egyáltalán bárkiben menedékeszközként, hiszen általában az egyik legkockázatosabb és legnagyobb hirtelen mozgásokat produkáló befektetésként emlegetik.

Ám a kriptovaluta menedékszerepét elsősorban nem az árfolyam stabilitása adja, hanem az, hogy a mögötte álló technológia miatt gyakorlatilag teljesen független minden makrogazdasági vagy geopolitikai hatástól – és így azok kockázataitól is.

Az ezüst árfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

Van azonban olyan elemző, aki inkább az ezüstre szavaz az arannyal szemben. Scott Nations, a NationsShares elnöke úgy látja, az ezüst sokkal kevésbé van kitéve a dollár kedvezőtlen hatásainak – ezzel együtt Nations-nek technikai problémái is vannak az arany mozgásával.

Az ezüst egyik nagy előnye azonban abban rejlik, hogy igen széleskörű az ipari felhasználása, és így sokkal jobban védve van a dollár erejével szemben, mint az arany.

Úgy tűnik tehát, hogy egyelőre nincs eldöntve az arany és az ezüst versenye a biztonságos menedékek között. Az viszont jól látszik, hogy a részvénypiacok menetelése ellenére is egyre izgalmasabb, hova menekítik majd a pénzüket a befektetők egy olyan időszakban, amikor folyamatosan nő a félelem egy közelgő összeomlástól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: