Az első negyedévben a lakáspiaci forgalom 7,4 százalékkal nőtt, az idén pedig az ingatlan.com előrejelzése szerint akár 175 ezer adásvételre is sor kerülhet a piacon, amire több mint 10 éve nem volt példa. A lakáspiaci forgalom növekedésében egyre nagyobb szerepe van a vidéki vevőknek, Budapest súlya mérséklődik.

Masszív lakáspiacról árulkodnak a legfrissebb adatok, mind az áremelkedés, mind a forgalomnövekedést tekintve - áll az ingatlan.com szakértői elemzésében, amely a saját és a legfrissebb hivatalos adatokat vizsgálta.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint, a múlt évben közel 164 ezer adásvétel történt, ami 6,5 százalékos növekedésnek felelt meg.

Az idei első negyedévben pedig 7,4 százalékkal nőtt a számuk, így majdnem 24 ezer adásvételre került sor.

Ezek alapján elképzelhető, hogy az új lakások átadásával együtt 175 ezer tranzakció lesz, ez pedig több mint 10 éves csúcsot jelentene.

Legutóbb ugyanis 2007-ben cserélt gazdát ennél több lakás, akkor 190 ezer felett volt az adásvételek száma.

Annyi változás várható az idén, hogy a lakáspiaci forgalom emelkedésében a vidéki városok egyre nagyobb szerepet kapnak, Budapest súlya pedig egyre inkább csökken.

Az árak pedig az élénkülő keresletnek megfelelően feljebb kerültek. A hivatalos adatok szerint, a lakások az első negyedévben 9,6 százalékkal, a használtak közel 16 százalékkal drágultak átlagosan országszerte.

Az Ingatlan.com szerint idén csúcsot dönthet a lakáspiaci forgalomForrás: MTI/Mohai Balázs

A kínálati árak a fővárosban és a megyei jogú városokban minimális különbséggel régóta együtt mozognak. Az adatok szerint, az idei első negyedévben budapesti lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 636 ezer forintot tett ki, ez 13 százalékkal haladja meg 2018 egészére vonatkozó átlagot.

A legfrissebb KSH-adatok pedig ezzel lényegében összhangban vannak: a budapesti többlakásos társasházi lakásoknál az átlagos négyzetméterár 14 százalékkal 621 ezer forintra nőtt.

Forrás: Ingatlan.com

Az ingatlan.com adatai alapján a megyei jogú városokban az első negyedévben a lakások és családi házak összesen 15 százalékkal drágultak, és a KSH is 16 százalékos drágulást mért a megyeszékhelyeken. Egyedül a községekben csökkentek az árak az első negyedévben a tavalyi év egészéhez képest. A portál 1 százalékos, a KSH pedig 2 százalékos árcsökkenést mért a községekben.

A második negyedévben folytatódott a drágulás. A szakértő szerint a júliustól elérhető állami támogatások, a csok bővítése, a falusi csok bevezetése az év második felében tovább élénkíthetik a lakáspiaci forgalmat.