A hétvégi viharok után ezrével érkeznek a bejelentések a biztosítókhoz, a társaságok úgy kalkulálnak, hogy a hetekben akár a kétmilliárd forintot is meghaladhatja a kifizetések összege - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A hétvégi vihar a főváros mellett a Balaton térségében, Észak-Magyarországon és az Alföld középső részén okozta a legnagyobb károkat - írta közleményében a Mabisz.

Hétfő délutáni adatok alapján több mint ötezren fordultak a biztosítókhoz. A korábbi, hasonló időszakok tapasztalatai alapján az elkövetkező két hétben a bejelentések száma a húszezret is meghaladhatja, a kifizetések összege pedig elérheti a kétmilliárd forintot.  A mostani bejelentések kiváltói elsősorban a szélvihar, a felhőszakadás, a beázás, a villámlás, de feltűnően sok a jégverések okozta kár is.

Eddig ötezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz (Képünk illusztráció)Forrás:Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A biztosítók arra kérik ügyfeleiket, hogy amint szembesülnek a viharok által okozott károkkal, tegyék meg bejelentéseiket, személyesen, telefonon, vagy akár e-mailen is. Lehetőleg készítsenek mindenről fényképfelvételeket, akár okostelefon segítségével. A kisebb összegű lezárt károk esetén a kifizetések napokon belül megtörténnek.

Érdemes ellenőrizni a biztosítást

A MABISZ ezúttal is arra hívja fel a figyelmet, hogy minden nagyobb lakáskorszerűsítés után vizsgálják felül a biztosításukat, nem lettek-e alulbiztosítottak. Azaz a szerződéses összeg elegendő lehet-e a helyreállításra avagy ingóságok pótlására egy nagyobb kár.

A felülvizsgálat során érdemes azt is ellenőrizni, hogy kiterjed-e minden vagyontárgyra a biztosítás, esetleg újabb fedezettel/fedezetekkel kell-e bővíteni a szerződést a megváltozott kockázati igény miatt.

A több mint négymilliónyi hazai lakóingatlan 72-73 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással. A piacon erős a verseny: tizennégy társaság kínálja több tucat lakástermékét, amelyek közül az elemi károk kockázatait fedező alapbiztosítások (az otthon méretétől és típusától függően) már havi néhány ezer forintért is elérhetőek.