Az idén nyáron munkába álló mintegy 60 ezer diák nagyjából bruttó 1100 és 1300 forint közötti összeget tud megkeresni óránként. Az egyes összegek között természetesen szórások vannak, függően a munka típusától és a munkavégzés helyétől.

Majzik Nándor, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diákész) főtitkára szerint, egész évben nagyságrendileg 300 ezer diák vállal munkát Magyarországon.

Közülük 60 ezerre tehető azok száma, akik nyáron vállalnak munkát.

A minimálbér alapján bruttó 857 forint, a garantált bérminimum esetén pedig bruttó 1121 forint a diákok órabére, de a gyakorlatban, a munkaerőpiacon mintegy 1100 és 1300 forint közötti összeget is megkereshetnek a diákok óránként a főtitkár szerint.

A munkaerőhiány miatt a megüresedett álláshelyek az egész országban jellemzőek, nem is beszélve a nyaralási szabadság miatti kiesésekről. Így a diákmunkások biztos, hogy el tudnak helyezkedni. Természetesen az idegenforgalmi szezonban még jobb lehet a megkereshető pénz, különösen a strandok, üdülők környékén, vagy földrajzi eloszlásban a Balatonnál, ahol akár havi 400 ezer forint is összeszedhető a lap szerint.

Van bőven választék nyári diákmunkából (a kép illusztráció)Fotó: Mudra László [origo]

A Pénzcentrum.hu megszerezte a különböző bolti pozíciókban diákként megkereshető bruttó órabéreket. A megkereshető pénz átlagosan 1140 forint körül mozog, de vannak kiemelkedő helyek is, főleg hétvégén. Ilyen például az IKEA bolti kisegítő, leltározó pozíciója, ahol 1432 forint az óradíj szombaton vagy vasárnap. A Tescóban vasárnap délután pénztárosként 1869, délelőtt 1689 forint egy óra munka ellenértéke. A Sparban ezek az összegek még magasabbak, a vasárnap délutáni munkáért járó pénz pedig meg is haladja a bruttó 2000 forintot.

Ugyanakkor vannak hétköznapokon is átlag feletti munkabérek. A New Yorker pénztárosaként például 1321 forint ütheti a diákok markát óránként, de az Alza.hu árufeltöltéséért is 1250 forintot fizetnek, sőt, itt még jutalékot is adnak. A Tescóban a hétköznapi alap óradíj is bőven az átlag felett van, bruttó 1269 forint, délután pedig 1449 forint. Ahogy hétvégén, úgy hétköznap is meghaladja ezt a Spar ajánlata (1200 forint, délután 1560 forint óránként).

Ugyanakkor sokan fizetnek 1000 forint környékén is, és egy vidéki sportáruházban még 1000 forint alatti órabért is mértek.

Forrás Pénzcentrum.hu