Tengerre került a világ legnagyobb olajfinomítójának óriási tornya

Egy nigériai olajfinomító
(FILES) This file photo taken on September 16, 2015 shows the Port Harcourt refinery, which was built in 1989, Rivers State. Nigerian authorities said on January 13, 2016 the country will not cut oil production even as nosediving crude prices caused by a global supply glut ravage revenue. US crude oil prices tumbled to a 12-year low Tuesday, prompting OPEC member Nigeria to call for an emergency meeting to address collapsing prices that have drained the coffers of Africa's largest economy. / AFP / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
Kína bejelentette, hogy a gyártó vállalat elkészült azzal a desztillációs toronnyal, melynek megkerülhetetlen szerep jut a nyers kőolaj alkotórészeire való bontásában a finomítási folyamat során. A hatalmas felépítmény útnak indult Nigériába, ahol a világ legnagyobb olajfinomítójába építik be, írja az Afrcianews.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo arról beszámolt, a világ számos pontján még egyáltalán nem a hagyományos energiahordozók elhagyására készülnek, hanem ellenkezőleg: újabb és újabb beruházások valósulnak meg azokkal kapcsolatban.

Egy nigériai olajfinomító Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Ilyen a Nigériában, a Föld egyik legjelentősebb olajkitermelő országában épülő új feldologozó létesítése is, mely ha elkészül, a világ legnagyobb, e célú létesítménye lesz. A fejlesztés Aliko Dangote, Afrika leggazdagabb emberének nevéhez köthető.

A beruházás most elérkezett egyik mérföldkövéhez, miután a kínai gyártó uszályra tette a finomító egyik kulcselemét, a hatalmas desztillációs tornyot, és útnak indította Nigéria irányába.

Néhány hétbe is beletelik az, amíg a berendezés rendeltetési helyére ér.

A többszöri csúszással épülő létesítmény legutolsó céldátuma 2019, de szakértők most is kétségüket fejezték ki afelől, beindulhat-e egyáltalán a létesítmény az idei évben, még ha csak csökkentett kapacitással is.

A finomító az olajban gazdag ország első, magántőkéből megépített ilyen beruházása, nagyjából 12 milliárd dolláros (kb. 3300 milliárd forint) költséggel.

Ha elkészül, azzal sokat lendíthet Nigéria kőolajfeldolgozó tevékenységén, amely az utóbbi években többször leállt, részben a finomítók műszaki állapota, részben kapacitáshiány miatt.