Több ezer milliárd dollárt szereztek az elértéktelenedett zimbabwei pénzből

Banknotes from Zimbabwe SQUARE FORMAT
A banknote from Zimbabwe worth one hundred trillion Zimbabwean dollars has been laid out on a table in Johannesburg, South Africa, 01 October 2015. Photo: Juergen Baetz/dpa
Vágólapra másolva!
Egy floridai drogkereskedő nagyjából egy billiárd zimbabwei bankjegyet (régi ottani dollárt) vásárolt még 2018 júniusában, pedig ennek az elértéktelenedett pénznek a használata a hiperinfláció miatt már évekkel korábban megszűnt.
Vágólapra másolva!

Az FBI szerint Richard Castro pénzmosás céljából vásárolt zimbabwei bankjegyeket, de emellett luxusautókhoz használható kerekeket is vett több százezer amerikai dollár értékben.

A férfi az AlphaBay és a Dream Market nevű "dark web" áruházakban kereste vagyonát, ahol kábítószereket értékesített.

Az AlphaBay lekapcsolása után elterjedt a hír, hogy a Dream Market már valójában a hatóságok kezében van. Castro ezután felhívta ügyfelei figyelmét, hogy ezentúl csak titkosított emailben vehetnek tőle tiltott szereket, de a címet csak 104 dollárnyi Bitcoinért cserébe mondta meg.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jürgen Bätz

Egy magát vásárlónak álcázó rendőr kifizette az összeget és több alkalommal is vásárolt tőle drogokat, majd egy idő után sikerült elkapni Castro-t és munkatársát is. Az FBI szerint a floridai férfi 4,16 millió dollárt keresett a sötét weben.