A koraszülés és egyéb komplikációk kockázatait csökkenti a magyar startup

Startup illusztráció
Vágólapra másolva!
Ősszel folytatódik a Design Terminal programja, amelyben innovatív vállalkozások fejleszthetik terméküket, szolgáltatásukat. A programban szerteágazó szakterületekről vettek részt startupok az elmúlt években és induló orvosi, egészségügyi vállalkozások is sikerrel vettek lendületet a három hónapos fejlesztés eredményeképpen. A következő szemeszterre augusztus 4-ig pályázhatnak a startup csapatok.
Vágólapra másolva!

A július 4-én zárult tavaszi szemeszter 10 csapata közül kettő is orvostechnológiai megoldást fejleszt. A magyar E-Med4All Europe Kft. félmillió eurós befektetést kapott egy holland befektetői csoporttól.

A vállalkozás PregnaScan alkalmazása várandós anyák szív- és érrendszeri állapotát vizsgáló megoldás, mely az eredményeket a kezelőorvos felhőtárhelyébe küldi, így hozzájárulva a koraszülés vagy egyéb komplikációk kockázatainak csökkentéséhez.

Az alkalmazás második helyezést ért a Vodafone Digitális Díj pályázatán Digitális Család kategóriában, melyre a Magyar Védőnők Egyesületével közösen pályázott a startup. Céljuk, hogy megfelelő támogatással eljuttassák a PregnaScan-t olyan régióiba is az országnak, ahol a lakosság számára nem elérhető a megoldás. Az induló projektben kezdetben 500 kismama vesz majd részt. A versenyre való felkészítésben a Design Terminal mentorai is segítették a csapatot. A csapat a Design Terminal programjában továbbfejlesztette az egészségügyi biztosítóknak szánt SCN4ALL szív- és érrendszeri telediagnosztikai szűrési rendszert is, melyet az Egyesült Államok piacára terveznek bevezetni 2020 elején.

Szintén a tavaszi programban vett részt a magyar ME3D. A csapat „Your Anastomosis" elnevezésű fejlesztése az orvosképzésben a sebészeti műtéti technika gyakorlati oktatása során alkalmazható megoldás. Az elmúlt évek mentoráltjai között szerepelt a GyermekSOS orvosi ügyeletkereső, valamint a látássérülteknek olvasó segédeszközt tervező GlovEye.

A Design Terminal emellett kiemelt feladatának tekinti a nők, a kismamák és a kisgyermekes anyukák szerepének erősítését is a vállalkozói szférában. Az előző szemeszterben elindított ösztöndíjprogram hozzájárul a vállalkozói szemlélet erősítéséhezés, ösztönzi a kismamák és kisgyermekes anyukák visszatérését a munkaerőpiacra.

A tavaszi szemeszter 10 csapata közül kettő is kismama, illetve kisgyermekes anyuka alapítóval

(Art Bridge és SteadySkills), 3 pedig női alapítóval (BlueBenu, Motivive és ViddL) vett részt a programban.

A vállalkozások 3 hónapos, intenzív és térítésmentes vállalkozásfejlesztésen vehetnek részt a Design Terminalban, melyhez havi rendszerességű ösztöndíj társul a program ideje alatt.

A hazai és nemzetközi mentorok segítsége mellett a résztvevők a Design Terminal nagyvállalati partnereivel is együttműködhetnek.

A startupoknak 2019. augusztus 4-ig lehet jelentkezniük a Design Terminal őszi mentorprogramjára Forrás: Shutterstock

A Design Terminal innovációs ügynökség 2019. augusztus 4-ig várja a leginnovatívabb hazai és nemzetközi startupok jelentkezését Mentorprogramjának őszi szemeszterére, amelyre július 4-én nyílt meg a jelentkezés az innovációs ügynökség honlapján.

A program erőssége a hazai és nemzetközi szakemberekből álló mentorcsapat, akik közreműködésével üzleti modelljüket, terméküket és szolgáltatásukat is fejlesztik az induló vállalkozások. A mentorálás során igazi közösség alakul ki, számos workshoppal, négyszemközti mentorálással, közösségépítő programokkal. A csapatoknak közösségi iroda biztosított, ösztöndíjat kaphatnak, kapcsolatot építhetnek hazai és külföldi befektetőkkel, valamint nagyvállalatokkal is.

A startup alapító női vállalkozók, kismamák és kisgyermekes anyukák plusz ösztöndíjban részesülnek.

A Mentorprogramba olyan vállalkozásokat is vár a Design Terminal, amelyek üzleti megoldásukkal valamilyen társadalmi kihívásra is innovatív megoldást nyújtanak. Az elmúlt évek mentoráltjai között szerepelt a kerekesszékesek közlekedését segítő Route4U, az energiatermelő utcaburkolatot fejlesztő Platio, a sürgősségi betegellátást könnyítő GyermekSOS, vagy a látássérülteket az olvasás öröméhez juttató GlovEye.