Hasít a világgazdaság, de mi lesz az adóssággal?

villámlás káosz csőd hangulat kilátások tőzsde  befektetés
From the 68th floor of the Top of the Rock, during a summer storm. No tripod used, just holding the camera tight to my face and between the glass partitions, shooting bursts until I got lucky. I think lightning hit the Empire State Building at least one or two other times, including this one, but I wasn't quite quick enough to catch it
Vágólapra másolva!
Bár sokan kongatják a vészharangot a világgazdaság egészségi állapotával kapcsolatban, a lassulás ellenére egyelőre még érezhető a növekedés. Az S&P Global elemzői azonban arra figyelmeztetnek, hogy mindeközben a mélyben, szép csendben súlyosan kockázatos adósságok halmozódtak föl.
Vágólapra másolva!

A globális adósságpiacon azok a vállalatok jelentik a legnagyobb kockázatot, amelyek nem rendelkeznek semmilyen hitelminősítéssel. Ennek hiányában azonban a hitelezők csak nagyon nehezen tudják meghatározni, milyen eséllyel lesz képes az adott cég hosszabb távon is törleszteni az adósságait.

Ráadásul ezek a vállalatok tudatosan nem is akarnak magukra hitelminősítést kérni.

Ennek részben a spórolás az oka, részben a ritka kötvénykibocsátás, részben pedig az, hogy sokszor a befektetők olyan jól ismerik az adott céget, hogy lényegében szükségtelen külön hitelminősítői értékelést kérni. Utóbbi csoportba tartoznak egyébként olyan sztárok is, mint az olasz Prada luxus divatház vagy az Adidas német sportszergyártó.

Egyre veszélyesebbek a minősítés nélküi adósságok Forrás: 123rf.com

A legtöbb minősítés nélküli cég azonban nem a sztárok csoportjába tartozik. Többségük olyan kisebb vállalat, amely az elsők között dőlne be, ha beindulna egy komolyabb gazdasági lejtmenet – mondja Michelle Cheong, az S&P Global Market Intelligence szakértője. Ezek a társaságok tehát lényegében rejtve vannak, és az elemzők, illetve a hitelminősítők radarja alatt működnek – tette hozzá az elemző a CNBC-nek. Ezt támasztja alá az összesített méretük is: az elmúlt öt évben a minősítetlen vállalatok által kibocsátott eszközök értéke mindössze kevesebb mint 10 százaléka volt a minősítéssel rendelkező társaik kötvényeinek.

Mindazonáltal ezek a vállalatok elég jól tudják jelezni, ha közeleg egy kedvezőtlen időszak – éppen azért, mert általában velük kezdődik a csődhullám.

Cheong szerint manapság igen aggasztó trend a minősítés nélküli cégek haszonkulcsainak folyamatos gyengülése. Ennek egyik legfőbb oka, hogy ezek a cégek az elmúlt években kihasználták az olcsó hitelfelvételi lehetőségeket, és túlköltekeztek olyan beruházásokban, melyek nem termelnek kellő profitot.

Óvatosságra intett az S&P Forrás: AFP/Eric Piermont

Az S&P elemzése szerint a legnagyobb veszélynek a kínai és a brit cégek, illetve az ázsiai technológiai vállalatok vannak kitéve. Ha beindul egy komolyabb világgazdasági lassulás, akkor ezek a társaságok állhatnak bele először a földbe. Ráadásul az elemzés szerint a kínai vállalatok tavaly már példa nélküli ütemben jelentettek csődöt, a megállapodás nélküli brexit lehetősége pedig különösen komoly kockázatot jelent a brit vállalatok számára.

Az ázsiai technológiai cégek esetében a legnagyobb gondot az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusból adódó keresletcsökkenés jelenti.

Cheong kiemelte, a minősítés nélküli cégek bedőlésén kívül vannak más tényezők is, amelyeket érdemes figyelemmel követni, ha valaki ki szeretné szúrni az intő jeleket. Ilyen például a spekulatív minősítésű, úgynevezett bóvlikötvények csődjei, de aggasztó lehet az is, ha elkezdenek sorozatossá válni a leminősítések magasabban jegyzett papíroknál.