A félvezetők iránti kereslet gyengesége miatt csökkenő bevételek mellett jelentősen visszaesett a Samsung Electronics nyeresége az idei második negyedévben. A mobilüzletág működési nyeresége pedig 42 százalékkal csökkent.

A dél-koreai elektronikai konszern friss bejelentésként közölte, hogy éves összevetésben 4,02 százalékkal, 56,13 ezer milliárd vonra (47,9 milliárd dollárra) csökkentek bevételei, működési profitja pedig 55,6 százalékkal, 6,6 ezer milliárd vonra (5,6 milliárd dollárra) zuhant.

Az adózás előtti nyereség 54,4 százalékkal, 7,18 ezer milliárd vonra (6,1 milliárd dollárra), a tiszta haszon pedig 53 százalékkal, 5,18 ezer milliárd vonra (4,4 milliárd dollárra) esett.

A tényadatok valamivel jobbak a július elején közölt előzetes adatoknál és az elemzői várakozásoknál is. A Yonhap dél-koreai hírügynökség által megkérdezett elemzők 54 ezer milliárd vonos bevétel mellett 6,07 ezer milliárd von működési nyereségre számítottak.
A cég félvezetőgyártó ágazatának bevételei 27 százalékkal, 16,09 ezer milliárd vonra csökkentek, a működési nyereség viszont 70,7 százalékkal, 3,4 ezer milliárd vonra zuhant, mivel a túlkínálat lefelé nyomja az árakat. A mobilüzletág működési nyeresége 42 százalékkal, 1,6 ezer milliárd vonra romlott, jóllehet a bevételek 7 százalékkal, 24,27 ezer milliárd vonra kúsztak fel.

Ellentmondásos számokról jelentett a dél-koreai óriásForrás: AFP/Jung Yeon-Je

A vállalat vezetése arra számít, hogy az év második felében is bizonytalanságok uralják a memóriacsipek piacát, bár a kereslet szezonális okok miatt kissé emelkedhet.
A többi nagy technológiai vállalathoz hasonlóan a Samsung Electronicsot is kedvezőtlenül érinti az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború. Ráadásul a Dél-Korea és Japán közötti kapcsolatok lassan válságossá válása is visszavetheti a társaság harmadik negyedéves teljesítményét.

A dél-koreai Samsung Electronics egyébként világelső a televíziók, memória áramkörök és okostelefonok gyártásában.