Egyenlő fizetést akarnak a női labdarúgók, de közben ők keresnek többet

amerikai női labdarúgó-válogatott, világbajnokság, győzelem, 2019
USA's players celebrate with the trophy after the France 2019 Women’s World Cup football final match between USA and the Netherlands, on July 7, 2019, at the Lyon Stadium in Lyon, central-eastern France. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok nemrégiben világbajnokságot nyerő női labdarúgó válogatottja (USWNT) régóta kampányol amellett, hogy a női és férfi focisták egyenlő fizetést kapjanak. A rendkívül sikeres csapat nyomására már az amerikai szenátusnak is benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely megvonná a pénzügyi támogatást a 2026-os labdarúgó világbajnokságtól - amely társrendezője az Egyesült Államok -, amíg a labdarúgásban nem lesz egyenlő fizetés a nemek között. Az ügyben viszont a napokban olyan fordulat történt, amelyre csak kevesen számítottak.
Vágólapra másolva!

A női labdarúgó világbajnokság az amerikai válogatottról, Megan Rapinoe politikai nézeteiről és a nemek közötti fizetésbeli egyenlőségről szólt. Darren Rovell, a The Action Network munkatársa szerint, a nők 250 ezer dollárt kaptak fejenként a világbajnokság megnyeréséjért, azonban ha a férfiak győztek volna, ők négyszer ennyit, 1 millió dollárt kerestek volna. Már a világbajnokság kezdete előtt éles vita folyt arról, hogy miért keresnek többet a férfi labdarúgók az Egyesült Államokban, miközben valójában a nők sikeresebbek ebben a sportágban.

Az USA-ban a 2019-es női labdarúgó világbajnokság valóban nagyon sikeres sporteseménynek bizonyult.

A döntőt például 14 millióan nézték, vagyis 22 százalékkal többen, mint a 2018-as férfi világbajnokság fináléját. A női torna összdíjazása azonban csak 30 millió dollár volt, szemben a férfi vébé 400 millió dolláros díjazásával. Az ilyen adatokat lobogtatva tehát valóban úgy tűnik, hogy hatalmas különbség van a női és férfi labdarúgók fizetésében. Viszont az amerikai labdarúgó szövetség (USSF) elnöke, Carlos Cordeiro leveléből teljesen más kép rajzolódik ki.

Alex Morgan és Allie Long Forrás: AFP/Christophe Simon

A hétfőn közzétett levélből az derült ki, hogy 2010 és 2018 között a nők 34,1 millió dollárt vittek haza fizetés és meccsbónuszok formájában, míg a férfiak nyolc millió dollárral kevesebbet, 26,4 milliót. A nők a szövetséggel kötött külön megállapodásuk alapján ráadásul egészségbiztosítást is kaptak, ez pedig még nincs is belekalkulálva az összegbe.

A női labdarúgók azzal vádolták az amerikai labdarúgó szövetséget, hogy intézményesítették a nők elleni diszkriminációt, valamint azzal, hogy a férfiak sokkal nagyobb kompenzációt kapnak például egy sikeres torna, vagy egy megnyert mérkőzés után. Ez viszont arra vezethető vissza, hogy a férfiak és a nők külön kollektív szerződést kötöttek, amelyekben jelentős strukturális eltérések vannak.

A nők például alapfizetést kapnak, míg a férfiak főleg a csapat és az egyéni teljesítmény alapján kapják a fizetésüket.

Cordeiro az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az amerikai labdarúgó szövetség részletes pénzügyi vizsgálatot kezdeményezett tíz évre visszamenőleg, hogy a nagyobb nyilvánosság is megértse a két kollektív szerződés közötti strukturális különbségeket. Kiemelte, hogy a női nemzeti csapat tagjai 100 ezer dolláros éves alapfizetést kapnak, ha pedig a hazai bajnokságban játszanak, akkor ehhez még 67 500-72 500 dollár hozzá jön. Ezenfelül egészségügyi biztosítást és nyugdíjalap is jár számukra.

Alex Morgan, az amerikai nemzeti csapat legnépszerűbb játékosa Forrás: Getty Images/Soccrates Images

Ezzel szemben a férfi válogatott játékosai az edzőtáborokban való részvételért és a meccseken való szereplésért kapnak pénzt, valamint különböző teljesítményhez (egyéni és csapat) kötött bónuszok álnak a rendelkezésükre. A labdarúgó szövetség elismerte, hogy ezek a bónuszok bizonyos esetekben magasabbak lehetnek, mint ami a nőket illeti. A két kollektív szerződés pontos felépítését nem lehet tudni, hiszen ezek bizalmas dokumentumok, ezért arról sincsenek pontos adatok, hogy mekkora bónuszt kaphat a férfi csapat.

A legtöbbet emlegetett érv az volt, hogy a női labdarúgók sikeresebbek mint a férfiak, ezért érthetetlen, hogy miért keresnek kevesebbet. Valóban sikeresebb a női nemzeti keret, hiszen zsinórban a második világbajnoki címüket nyerték, míg a férfiak ki sem tudtak jutni a 2018-as tornára.

Fontos viszont, hogy a férfi labdarúgás az amerikai szövetség szerint még így is több bevételt generál, mint a női, ráadásul tették ezt kevesebb lejátszott mérkőzéssel.

Az adatok szerint 2009 és 2019 között a nők 238 meccsen 101 millió dollár bevételt hoztak, míg a férfiak 191 meccsel 185 millió dollárt, tehát jelentősen többet.

Ez pedig már önmagában is perdöntő magyarázat lehetne a fizetésbeli különbségre. Jól látszik az is, hogy a világeseményeket leszámítva a labdarúgó rajongók jelenős hányada inkább a férfi meccseket részesíti előnyben.

A világbajnok amerikai női csapat Forrás: AFP/Franck Fife

A statisztikákból kiderül, hogy 2018-ban az MLS (férfi bajnokság) meccseire átlagosan 21,873 néző járt ki, míg a NWSL (női bajnokság) meccseire csak 6024-en. A legkevesebb érdeklődést kiváltó férfi csapat, a Columbus Crew átlagnézőszáma elérte a 12 447-et szemben a legkevésbé népszerű női csapat, a Sky Blue FC 2531 nézőjével.

Nem csak a látogatottságot, hanem a televíziós nézettséget is érdemes megnézni, mivel a legtöbb sportliga számára a közvetítés jogainak eladása jelenti az egyik legnagyobb bevételi forrást.

A női válogatott meccseire tavaly 20 százalékkal kevesebben voltak kíváncsiak, mint egy évvel korábban. 2018-ban átlagosan 302 421-en tekintették meg a mérkőzéseket a televíziós képernyőkön át. A férfiak összecsapásaira ezzel szemben átlagosan 819 ezren voltak kíváncsiak, közel háromszor annyian.

A női világbajnokság döntőjének kiemelkedő tévés számai az amerikai sportkultúrára is visszavezethetők, hiszen az amerikaiak gyakorlatilag minden sportágban lelkes szurkolói és támogatói a nemzeti csapatnak, ezért rengetek olyan néző is oda kapcsolt a meccsre, akik egyébként sosem néznek focit. Így tehát az a következtetés fogalmazható meg, hogy addig nagyon nehéz lesz logikusan érvelni a női és a férfi labdarúgók közötti egyenlő fizetés mellett, amíg jelentős strukturális különbségek vannak az általuk kötött kollektív szerződésekben és amíg jóval többen kíváncsiak élőben és a televízióban is a férfi labdarúgásra.