A nyár a személyi kölcsönök szezonja is

2019.08.02. 15:05

A fogyasztási hitelek piacán nem látszik a hónapok óta tartó lendület kifulladása: továbbra is úgy veszik fel a magyarok a személyi kölcsönt, mintha csak cukorka lenne. A Bank360 friss személyi kölcsön kamatfigyelője alapján elmondható: tényleg nagyon kedvező kondíciókkal csábítanak a bankok a szabad felhasználású kölcsönre. 

Májusban sem csökkent az érdeklődés a személyi hitelek iránt a jegybank adatai alapján: ismét több kölcsönt vettünk fel, mint egy hónappal korábban: májusban 55,9 milliárd forintnyit a korábbi 48,73 után. Ez 14,7 százalékos emelkedés, de még jobban látszódik a kereslet növekedése, ha az előző év azonos időszakához viszonyítunk.

Tavaly májushoz képest 27,8 százalékkal nőtt a kihelyezett személyi kölcsönök volumene.

A Bank360.hu összehasonlítása szerint a népszerűség egyik oka, hogy egyre olcsóbban finanszírozhatjuk céljainkat ilyen szabad felhasználású személyi kölcsönökből: áprilisban még 13,55 százalék volt az átlag THM, ami májusban 13,28 százalékra csökkent, míg egy évvel korábban 14,30 százalék volt. Ez egy nagyobb összegű kölcsön esetén több ezer forinttal alacsonyabb törlesztőrészletet jelent azoknak, akik tavaly május helyett most vesznek fel ilyen kölcsönt.

A szakportál szerint viszont erre a nyárra is igaz, hogy sokkal kedvezőbb kamatozással vehetünk fel hitelt a gyakorlatban, mint amit az átlagmutató sugall. A személyi kölcsön kalkulátor segítségével könnyen kideríthetjük, hogy a megfelelő feltételek teljesítésével akár 7 százalékos THM alatt is találhatunk nagy összegű kölcsönöket.

Emellett a hitelintézetek sem tétlenkednek a nyári időszakban: például új termékkel rukkolt elő a Provident: a Havi-7-es kölcsön nevű személyi hitel 2019. szeptember 2-ig igényelhető akciós kamattal 1,2 millió és 1,5 millió forint között, 3 éves futamidővel. A THM 7 százalék, a hitel pedig bármikor díjmentesen előtörleszthető.

A Raiffeisen Banknál is változások voltak a személyi kölcsönök terén: a hitelkiváltó hitel kamata 15,95 százalékról 13,95 százalékra csökkent, így érdemes lehet most megvizsgálni a lehetőségeket annak, aki hitelkiváltáson, adósságrendezésen töri a fejét.

A bankok kedvező ajánlatokkal csábítják a hitelfelvevőket, akik több hitelt vesznek fel, mint egy éveForrás: 123RF

A hitelintézet ismét akcióval kedveskedik az új ügyfeleknek a már ismert módon: nettó 100 ezer forintos igazolt jövedelemtől 4 százalék kedvezményt biztosít, így a kamat 11,95 százalék lesz. Nettó 250 ezer forinttól már 8 százalék a kedvezmény, ha 1 millió forint feletti hitelt igénylünk, a kamat így 7,95 százalék.

A portál ugyanakkor azt tanácsolja, hogy ne a kedvezmények mértéke legyen a mérvadó, legyen szó bármilyen hiteldöntésről. Egy gyors kalkulációval például kiderülhet, hogy 1,5 millió forintot 60 hónapra akár 6,95 százalékos éves kamattal is találhatunk már (THM 7,72%), ráadásul, ha a hitelaggregátoron keresztül igénylünk és nem lesz elmaradásunk, egy havi törlesztőrészletet jóváír a Sberbank, ami ebben az esetben 29 732 forintot jelent.

Igazán kedvező kamatot nagyobb összegnél, 7 millió forinttól kaphatunk 84 hónapos futamidő mellett: ekkor a THM 6,9 százalék, a törlesztőrészlet pedig 104 597 forint fixen a CIB Banknál. Ehhez viszont legalább nettó 250 ezer forintos jövedelemre és annak bankhoz érkeztetésére van szükség.

A Bank360 szerint mindenképp érdemes a döntés előtt kalkulálni, hiszen a fenti példánál maradva a teljes visszafizetendő összeg 8 786 148 forint lesz a futamidő végén, míg a ranglista következő hitelénél 8 985 747 forint.

A különbség 200 ezer forint,

így a kevésbé kedvező ajánlat választásával ennyi pénzt dobunk ki feleslegesen az ablakon, pedig ebből akár egy rövidebb nyári pihenés is kitelhet.