Évek óta nem volt ilyen az amerikai vállalatok körében

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ahogy a negyedéves vállalati gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban a második félidejébe lépett, fokozatosan halványulnak el a növekedési remények. Az S&P 500 index vállalati körében pedig alakul a profitrecesszió, amire 2016 óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Noha az elmúlt hetekben egészen kedvező eredményeket közöltek a cégek, a második negyedéves gyorsjelentési szezon eddig mégsem fest túl szép képet az USA vállalatainak állapotáról. Amerikai idő szerint kedd estig az 505 cégből 298 tette közzé a számait, és az aktuális, illetve a várt profitok egyesített mutatója 1,86 százalékos mínuszt produkált. Ez egyébként nem is olyan rossz, ha azt nézzük, hogy közvetlenül a jelentési szezon előtt az elemzők 3,0 százalékos csökkenést prognosztizáltak – írja a MarketWatch elemzése.

Az S&P 500 összesen 11 iparágából 6 mutatott eddig egy részvényre eső profitcsökkenést.

Az élvonalban a nyersanyagszektor (18,9 százalékos mínusz), illetve az ipari cégek (11,3 százalékos mínusz) álltak. Eddig az egészségügyi szektor produkálta a legjobb teljesítmény 7,2 százalékos növekedéssel, melyet a pénzügyi vállalatok követnek 5,0 százalékos izmosodással.

Az eddigi eredmények alapján azonban

szépen formálódik egy úgynevezett profitrecesszió, amelyre 2016 második negyedéve óta nem volt példa.

Profitrecesszióról akkor beszélhetünk, ha az éves alapú egy részvényre eső profitok egymás után két negyedévben produkálnak csökkenést – az idei első negyedévben 0,3 százalékos volt a gyengülés.

Nem túl szépek az amerikai vállalatok profitkilátásai Forrás: AFP/Adek Berry

A jelentések alapján a profitcsökkenések legfontosabb oka a nemzetközi piacok gyengélkedése, amelyet csak felerősítenek a meglévő kereskedelmi feszültségek az Egyesült Államok, Kína, valamint az Európai Unió között. Ezt támasztja alá, hogy azok a vállalatok, melyek bevételeinek több mint 50 százaléka az USA-ból származik, 3,2 százalékos egy részvényre eső profitnövekedést hoztak össze, míg a főként nemzetközi piacra termelő cégeknél az eredmény 13,6 százalékos mínusz volt.

Ezzel párhuzamosan a harmadik negyedévre megfogalmazott kilátások is romlottak.

Az egy részvényre eső profitvárakozások 2,1 százalékos csökkenést vetítenek előre, míg a jelentési szezon kezdetén a prognózis csupán 1,1 százalékos esés volt.

Ennek ellenére az S&P 500 index a keddi tőzsdezárásig 2,4 százalékos pluszban állt a második negyedév vége óta. Az első három hónapban 3,8, míg a tavalyi negyedik negyedévben 13,1 százalékos volt az erősödés.